Γαστρονομία - Διατροφή
Λίστα αντικειμένων

Τετάρτη 28 Ιουλ 2021
Photo source:
www.canva.com
της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
Τα PFASs ή στα ελληνικά οι υπερφθοροαλκυλικές
ουσίες αποτελούν συστατικά των πλαστικών και είναι συνθετικές
ενώσεις με υψηλό βαθμό σταθερότητας και αντοχής στη θερμότητα.
Χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές όπως η
συσκευασία τροφίμων, τα αντικολλητικά τηγάνια, ο αφρός πυρόσβεσης,
διάφορες επιστρώσεις χαρτιού και υφασμάτων...


Τρίτη 15 Ιουν 2021
Για εμάς του Έλληνες το αγγούρι θα έλεγα πως έχει συνδεθεί άρρηκτα
τόσο με μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα αλλά και με ένα πικάντικο
τζατζίκι που συνοδεύει αρκετές διατροφικές λιχουδιές! Ποια είναι
όμως η ιστορία αυτού του τόσο διαδεδομένου τροφίμου και ποια τα
οφέλη του...


Τρίτη 01 Ιουν 2021
Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε
χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του
γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του
ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας...


Σάββατο 29 Μαΐ 2021
Η 29η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού
Συστήματος (World Digestive Health Day), με πρωτοβουλία του
Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) που συσπειρώνει πάνω
από 100 εθνικές οργανώσεις γαστρεντερολογίας με περίπου 50.000
μέλη.
Η επιλογή της συγκεκριμένης σχετίζεται με την ίδρυση του
Διεθνούς Οργανισμού...


Παρασκευή 21 Μαΐ 2021
της Μαρίας Ζερβού
Σε κάθε γωνιά του κόσμου κάθε ημέρα, καταναλώνονται περισσότερα
από 2 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ, ανάγοντάς τον δικαίως στο πιο
δημοφιλές ρόφημα. Η μεγάλη του φήμη ωστόσο έχει εγείρει μαζί και
ανησυχίες ότι ο καφές και κυρίως η καφεΐνη μπορούν να επιδράσουν
αρνητικά...


Παρασκευή 21 Μαΐ 2021
Σύμφωνα με το θρύλο, το τσάι ανακαλύφθηκε τυχαία από τον κινέζο
αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ, το 2737 π.Χ.
Μία καλοκαιρινή ημέρα αποφάσισε να επισκεφθεί μια μακρινή γωνιά
της αυτοκρατορίας του. Κάποια στιγμή διέταξε την ακολουθία του να
σταματήσει, και οι υπηρέτες ξεκίνησαν να βράζουν νερό...


Πέμπτη 06 Μαΐ 2021
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις
6 Μαΐου.
Πρόκειται για έναν βρετανικής εμπνεύσεως εορτασμό, που καθιερώθηκε
το 1992 από μία πρώην ανορεξική, την Μέρι Έβανς-Γιανγκ, επικεφαλής
της αντιδιαιτικής καμπάνιας στη Μεγάλη Βρετανία και συγγραφέως του
μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα, χωρίς...


Πέμπτη 01 Απρ 2021
Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου
γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η
Απριλίου κάθε χρόνου, με αφορμή τη γέννηση την ημερομηνία αυτή του
1755 του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν
Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου
έργου...


Σάββατο 27 Μαρ 2021
Η παέγια (paella) είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ισπανικής
κουζίνας, με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν και μαγειρεμένο με κρέας,
θαλασσινά και λαχανικά. Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό
σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ
στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια. Παραδοσιακά...


Σάββατο 20 Μαρ 2021
Η καθιέρωση της 20ης Μαρτίου ως Ημέρας Αποχής
από το Κρέας (Meat Out) έγινε με πρωτοβουλία της
αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) το 1985.
Έκτοτε διαδόθηκε και εκτός συνόρων των Η.Π.Α. βρίσκοντας πρόσφορο
έδαφος σε αρκετές χώρες του δυτικού μοντέλου ζωής και...


Τρίτη 16 Μαρ 2021
Κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε
στις ΗΠΑ αναδεικνύει τη σημασία του ελληνικού ποιοτικού ελαιολάδου
για την υγεία όλων μας.
Γευστικό, πλούσιο σε καλά λιπαρά
και πολύτιμο σε κάθε πιάτο, το ελαιόλαδο έχει οφέλη για
την υγεία, τα οποία αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά σε νέα κλινική
μελέτη για την...


Τρίτη 02 Μαρ 2021
Η Εζενί Μπραζιέ στο στρατηγείο της.
Η Εζενί Μπραζιέ ήταν διάσημη γαλλίδα μαγείρισσα (σεφ), γνωστή με
το προσωνύμιο «Μαμά Μπραζιέ», η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τρία
αστέρια Μισελέν το 1933 και η οποία ανέδειξε την Λυών σε πρωτεύουσα
της γαλλικής γαστρονομίας.
Γεννήθηκε σε ταπεινό...


Τρίτη 02 Μαρ 2021
Ο Νικόλαος Τσελεμεντές (1 Ιανουαρίου 1878 – 2 Μαρτίου 1958) ήταν
Έλληνας αρχιμάγειρος του 20ού αιώνα. Η οικογένεια του καταγόταν απ’
το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα,
όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος
συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται...


Τετάρτη 10 Φεβ 2021
10.02.2021 09:23
Οι άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα (με
καφεΐνη), έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με
μία νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη, που έρχεται να καταρρίψει την
ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο καφές οπωσδήποτε κάνει κακό στην
καρδιά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον...


Τετάρτη 10 Φεβ 2021
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την
10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με
στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα
διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και
της επισιτιστικής ασφάλειας.
Όσπρια είναι η...


Τρίτη 19 Ιαν 2021
19/01/2021, 11:04
Πόσο καλά ψημένο να είναι το κρέας, ποια τεχνική να εφαρμόζουμε
στο ψήσιμο και τι πρέπει να περιέχει η μαρινάδα
Πόσο καλά ψημένο να είναι το κρέας, ποια τεχνική να εφαρμόζουμε
στο ψήσιμο και τι πρέπει να περιέχει η μαρινάδα, ούτως ώστε...


Δευτέρα 18 Ιαν 2021
Από Natasha
Foote
Μεταφρασμένο από Ηλίας
Παλιαλέξης
Worm [Renatto Mora on Unsplash]
Τα βρώσιμα σκουλήκια είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον
άνθρωπο. Σύμφωνα με τη νέα γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής
Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ (EFSA), ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη
έγκρισή τους σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η γνωμοδότηση,...


Κυριακή 17 Ιαν 2021
Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας
γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία ιταλών
επαγγελματιών της κουζίνας (σεφ, σερβιτόρων, διευθυντών εστιατορίων
κλπ), που εργάζονται στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται μέσω του
δικτύου itchefs-GVCI.
Στόχος της Ημέρας είναι η προάσπιση της ιταλικής κουζίνας και
των προϊόντων της από...


Πέμπτη 24 Δεκ 2020
της Μαρίας Ζερβού
Παρά τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς οι διαιτολόγοι, δυστυχώς
υπάρχουν ακόμη άτομα που πιστεύουν ότι το ψωμί παχαίνει…
Προδίδω επομένως την απάντηση απευθείας σε αυτό τον μύθο! Όχι,
δεν παχαίνει το ψωμί, όπως και κανένα τρόφιμο μεμονωμένα. Πάμε να
δούμε όμως γιατί...


Κυριακή 13 Δεκ 2020
της
Χριστίνας Λαμπρινού
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, οι οποίες περιορίζουν τους
υδατάνθρακες υπέρ της αυξημένης πρόσληψης πρωτεϊνών ή λίπους ή και
των δύο, είναι μια δημοφιλής στρατηγική για την απώλεια βάρους και
φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους
και στη βελτίωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου....



