Γαστρονομία - Διατροφή
Λίστα αντικειμένων

Τετάρτη 09 Δεκ 2020
της Ευσταθίας Παπαδά
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια λειτουργική
διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κοιλιακού άλγους
τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τους τρεις τελευταίους μήνες,
που σχετίζεται με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: (1) συσχέτιση
μεταξύ συμπτωμάτων και κενώσεων, (2)...


Τρίτη 08 Δεκ 2020
του Εμμανουήλ Τσοχατζή
Photo source: www.shutterstock.com
Η κατανάλωση καφέ φαίνεται ότι ελαττώνει την επίπτωση πληθώρας
διαφορετικών καρκίνων και αυξάνει την επιβίωση. Σε μια προοπτική
αμερικάνικη μελέτη, εκτιμήθηκε τυχόν συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ
με τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ) και τη βαρύτητα χρονίας
ηπατικής νόσου σε 162,022 άτομα...


Σάββατο 05 Δεκ 2020
Photo source:
www.bigstockphoto.com
της Ελένης Δελβινιώτη
Η ΧΑΠ είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται ως στένωση των
πνευμονικών αεραγωγών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία στην
αναπνοή εξαιτίας της αναπνευστικής ανεπάρκειας. Πιο συχνή αιτία της
είναι το κάπνισμα. Αέρια τοξικά που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα
από τη μόλυνση...


Τρίτη 01 Δεκ 2020
της
Ζωής Κονιδάρη
Photo source:
www.bigstockphoto.com
Σε μια εποχή που τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, η ιδέα
του τροφικού εθισμού και της πιθανής επακόλουθης αύξησης του βάρους
έχει τραβήξει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.
Για παράδειγμα, υπάρχει η υπόθεση ότι η ευχαρίστηση που προκαλεί η
ζάχαρη, ενδέχεται...


Δευτέρα 30 Νοε 2020
της Χριστίνας Λαμπρινού
Photo source: www.bigstockphoto.com
Τόσο στη βιβλιογραφία όσο και μεταξύ των μελών της επιστημονικής
κοινότητας, υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη μέγιστη ποσότητα
πρωτεΐνης ανά γεύμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δόμηση
άλιπης μάζας μεταξύ των ατόμων που κάνουν εντατική άσκηση με
αντιστάσεις και...


Κυριακή 29 Νοε 2020
Η Φιλιππινέζα χημικός María Ylagan Orosa (Μαρία Ιλιάγκαν Ορόσα)
διακρίθηκε στον τομέα των τροφίμων και πιστώνεται με την δημιουργία
700 και πλέον συνταγών, συμπεριλαμβανομένης και μιας δημοφιλούς
κέτσαπ από μπανάνες. Οι διατροφικές της καινοτομίες έσωσαν την ζωή
χιλιάδων Φιλιππινέζων και Αμερικανών στρατιωτών που μάχονταν...


Σάββατο 28 Νοε 2020
Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία
από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με
καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των
Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο
έγινε γνωστή αμέσως μετά...


Τετάρτη 25 Νοε 2020
Photo source: www.canva.com
της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
Δεδομένου των μεγάλων ποσοστών κατάθλιψης και διαταραχών της
διάθεσης αλλά και της ατελούς αντιμετώπισης τους, ολοένα και
περισσότερες μελέτες στρέφονται σε ένα μεγαλύτερο εύρος
διεπιστημονικών πεδίων. Έτσι, η συγκεκριμένη ανασκόπηση
μελετάει την επίδραση της διατροφής στη διάθεση καθώς και την
επίδραση της...


Σάββατο 21 Νοε 2020
της Ελένης Τσαχάκη
Photo source: www.bigstockphoto.com
Στην Ελλάδα, 1.187.370 άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,
σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με
Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Ένα υψηλό ποσοστό που αντιστοιχεί
περίπου στο 8% του γενικότερου πληθυσμού, σύμφωνα με δεδομένα του
2016, παρουσιάζοντας την επιτακτική ανάγκη μείωσης,...


Πέμπτη 19 Νοε 2020
19 Νοεμβρίου
2020
Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ.
ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
MSc,
MBA, SRD Κλινική Διαιτολόγος
Διατροφολόγος
www.somaygies.gr
Καθώς οι χώρες λαμβάνουν ισχυρότερα
μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, η
αυτο-καραντίνα και το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων ενδέχεται
να επηρεάσουν τις συνήθεις πρακτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
Ζητούνται από υγιή άτομα, καθώς και εκείνα...


Παρασκευή 13 Νοε 2020
από Η τροφή
μας το φάρμακό μας
Φλαβονοειδή: Ποια είναι, θεραπευτικές ιδιότητες και
πηγές
Ως φυσικό προϊόν χαρακτηρίζεται µια χηµική ένωση ή ουσία που
παρασκευάζεται από ένα ζωντανό οργανισµό στη Φύση και συνήθως
παρουσιάζει φαρµακολογική ή βιολογική δράση.
Φλαβονοειδή: Ποια
είναι, θεραπευτικές ιδιότητες και πηγές
Για το λόγο αυτό,...


Κυριακή 01 Νοε 2020
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day)
πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ' ευκαιρία της 50ης
επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας».
Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο
επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία
Χορτοφαγίας» για...


Τετάρτη 28 Οκτ 2020
Το να είσαι βίγκαν
καμιά φορά έχει και τις δυσκολίες του. Όχι επειδή δεν μπορείς να
φας έξω. Ούτε επειδή πρέπει να τρέφεσαι αποκλειστικά με μαρούλια.
Αυτοί είναι μύθοι που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Η μόνη
ταλαιπωρία που μπορείς να συναντήσεις είναι...


Κυριακή 25 Οκτ 2020
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία
της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να
γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των
ζυμαρικών.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου
συνεδρίου της Ένωσης το 1995.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
·
UN.A.F.P.A.


Παρασκευή 23 Οκτ 2020
Μιχάλης Θερμόπουλος
23 Οκτωβρίου 2020 |
13:02
Τουλάχιστον 23 επιστημονικές μελέτες έχουν
δείξει ότι τα διατροφικά πλάνα με χαμηλούς υδατάνθρακες γενικά
προκαλούν περισσότερη απώλεια βάρους από εκείνα που είναι απλά
χαμηλά σε λιπαρά, μερικές φορές έως και 2-3 φορές
περισσότερο.
Το να μειώσει κανείς τους υδατάνθρακες στην διατροφή...


Τετάρτη 21 Οκτ 2020
21/10/2020, 09:38
Τη μεγάλη σημασία της βιταμίνης Ε στην ομαλή ανάπτυξη του
νευρικού συστήματος αναδεικνύει πρόσφατη αμερικανική έρευνα με τη
συμμετοχή της Δρ Χρύσας Κιούση από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του
Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον
Πρόσφατη μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον των
ΗΠΑ κατέληξε στη...


Παρασκευή 16 Οκτ 2020
Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου
με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών
(UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το
από τον φούρνο της γειτονιάς σας».
Το ψωμί είναι το κατ' εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής.
Διαχρονικό,...


Κυριακή 11 Οκτ 2020
6+1 λόγοι υγείας για να συμπεριλάβετε τον λιναρόσπορο στη
διατροφή σας και επωφεληθείτε από τα πολλά και σημαντικά οφέλη που
έχει να σας προσφέρει
Εδώ και αιώνες, ο λιναρόσπορος τιμάται ως ένα από τα τρόφιμα με
εξαιρετικές ιδιότητες προστασίας της υγείας. Σήμερα, αναδεικνύεται
σε υπερτρόφιμο, με...


Σάββατο 10 Οκτ 2020
Aλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr
Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις
φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για
μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα.
Το αυγό είναι το δώρο της φύσης στη
ζωή. Η υπερτροφή που μας κάνει καλό από τη βρεφική
ηλικία και...


Παρασκευή 09 Οκτ 2020
Γράφει ο
Πάρης Παπαχρήστος,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Αθήνα, Παγκράτι
Η προτροπή για κατανάλωση σαλάτας αποτελεί μία βασική σύσταση
από κάθε διαιτολόγο προς τους πελάτες του.
Πού οφείλεται αυτή η τακτική; Προέρχεται από την προσπάθεια των
ειδικών να ακολουθήσουν τις συστάσεις πολλών διεθνών οργανισμών
υγείας, που μιλούν για...



