Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 12 Φεβ 2023
Μουστάκι από γάλα
Κλίκ για μεγέθυνση







Σουφλέ ζυμαρικών

Dreamstime.com






12.02.2023, 19:36
 
 

Εκατοντάδες ποτήρια κατέληξαν με... άσπρο πάτο από την πρώτη φορά που το γάλα ζωγράφισε μουστάκι στο μικρό μας πρόσωπο κι έκανε τους άλλους να γελούν. Ετσι έπρεπε να γίνει, «γιατί η μαμά μαλώνει κι αυτό μας μεγαλώνει». Αφού πετύχαμε τον στόχο της… ανάπτυξης, μπορούμε να ξοδέψουμε λίγο γάλα ακόμη στη σύνθεση αλμυρών και γλυκών εδεσάτων.

● Το γάλα περιέχει όλες σχεδόν τις υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Είναι πηγή βιταμίνης C, η οποία δρα ενισχυτικά στην απορρόφηση του ασβεστίου


Μπουγάτσα

Dreamstime.com
500 γραμμ. φύλλο κρούστας
100 γραμμ. λιωμένο βούτυρο
1 λίτρο γάλα
100 γραμμ. ψιλό σιμιγδάλι
120 γραμμ. ζάχαρη
1 βανίλια
50 γραμμ. βούτυρο
2 αυγά
● Για πασπάλισμα:
άχνη ζάχαρη, κανέλα

 

Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, βάζουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα και απλώνουμε την κρέμα.

Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, όλα βουτυρωμένα και χαράζουμε σε μερίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ψήνουμε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την σερβίρουμε χλιαρή πασπαλισμένη με άχνη και κανέλα.


Ψωμί

Dreamstime.com
500 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά αλάτι
250 γραμμ. γάλα χλιαρό
50 γραμ. λάδι

 

Σε μεγάλο μπολ διαλύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το λάδι και λίγο λίγο το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε σφιχτή και λεία ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γάλα. Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί, πλάθουμε τη ζύμη σε καρβέλι και το ακουμπάμε στο ταψί. Το καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.


Σουφλέ ζυμαρικών

500 γραμμ. ριγκατόνι
3 κουταλιές λάδι
100 γραμμ. ζαμπόν
100 γραμμ. μπέικον
150 γραμμ. μοτσαρέλα
150 γραμμ. ρεγκάτο
500 γραμμ. γάλα
3 αυγά
200 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλάκι αλάτι
● Για το πυρέξ:
λάδι, τριμμένη φρυγανιά

 

Βράζουμε και σουρώνουμε να ζυμαρικά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λάδι και τα ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ζαμπόν και το μπέικον που τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τα χτυπάμε και προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο πυρέξ τα μισά ζυμαρικά, τη μισή ποσότητα ζαμπόν-μπέικον και τα μισά τριμμένα τυριά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τα περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.


Ρυζόγαλο

Dreamstime.com
4 φλιτζάνια γάλα
1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
1 βανίλια
λίγο αλάτι
κανέλα

 

Βράζουμε το ρύζι σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι νερό και λίγο αλάτι. Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε σε άλλη κατσαρόλα τα 3 ½ φλιτζάνια γάλα μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει το γάλα και για να λιώσει η ζάχαρη. Στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ και τη βανίλια.

Μόλις βράσει το ρύζι και πιει όλο το νερό του, προσθέτουμε το γάλα, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και βράζουμε για δέκα λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Μοιράζουμε σε μπολάκια και μόλις κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο. Πριν τα σερβίρουμε τα πασπαλίζουμε με κανέλα.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου