Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 22 Μάρ 2024
Πεπόνια, ντομάτες και γεωπολιτική
Κλίκ για μεγέθυνση



 

 

Τα πεπόνια και οι ντομάτες από τη Δυτική Σαχάρα, οι κύριες καλλιέργειες στην αμφισβητούμενη περιοχή, θα πρέπει να επισημαίνονται ως έχουν και όχι ότι προέρχονται από το Μαρόκο, σύμφωνα με τη γνώμη της Tamara Ćapeta, γενικής εισαγγελέα στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, που εκδόθηκε την Πέμπτη (21 Μάρτιος).






 

Το 2020, η γαλλική ένωση αγροτών Confederation Paysanne κίνησε την υπόθεση ενώπιον του Γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, το οποίο το 2022 την παρέπεμψε στο Δικαστήριο της ΕΕ για να ελέγξει τη νομιμότητα της απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων με λάθος σήμα. επιλογή που απέκλεισε ο Ćapeta. 

Σύμφωνα με τη γνώμη του δικηγόρου, οι τελωνειακοί κανόνες της ΕΕ απαιτούν να αναφέρεται η «Δυτική Σαχάρα» ως η χώρα προέλευσης των πεπονιών και των ντοματών που καλλιεργούνται και συγκομίζονται στην περιοχή, καθώς οποιαδήποτε άλλη ετικέτα θα παραπλανούσε τους καταναλωτές της ΕΕ στις αγοραστικές τους αποφάσεις. 

Σύμφωνα με τη νομολογία της ΕΕ, η επικράτεια της Δυτικής Σαχάρας, που προσαρτήθηκε από το Μαρόκο το 1975, είναι μια «ξεχωριστή και χωριστή περιοχή» από το βασίλειο.

Αν και η τελική ετυμηγορία παραμένει σε εκκρεμότητα, η στάση του Ćapeta αναμένεται να έχει μεγάλη επιρροή στην απόφαση του Δικαστηρίου. 

Η σχέση μεταξύ τροφίμων και γεωπολιτικής –που συχνά υλοποιείται μέσω των εμπορικών ροών– είναι αναμφισβήτητη, και αυτή η περίπτωση είναι μόνο ένα παράδειγμα πολιτικών κινήτρων που κρύβονται πίσω από μια ετικέτα.

Το 2019, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι τα προϊόντα από ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δεν μπορούν να φέρουν την ετικέτα «Made in Israel», σύμφωνα με τους ρητούς κανόνες επισήμανσης που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 για τέτοια προϊόντα.

Ο Hugh Lovatt, ανώτερος συνεργάτης στον τομέα της πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), είπε στην Euractiv ότι η επιβολή της νομοθεσίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ παρέμεινε «αποτελεσματική», με το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία να επιδεικνύουν μεγαλύτερη επιμέλεια σε σύγκριση με άλλες όπως η Ουγγαρία, η οποία κατά καιρούς έχει επιδείξει αντιτάχθηκε ενεργά σε τέτοια μέτρα. 

Όσον αφορά τα προϊόντα της Δυτικής Σαχάρας, η Επιτροπή απέφυγε επανειλημμένα να αποσαφηνίσει τους κανόνες επισήμανσης, έχοντας επίγνωση των τρομακτικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει αυτό στη σχέση της με το Μαρόκο, τον στενότερο σύμμαχο της ΕΕ στη Βόρεια Αφρική,

Το 2019, η ευρωβουλευτής Heidi Hautala (Πράσινοι/EFA) έγραψε στην Επιτροπή για να ρωτήσει σχετικά με την επισήμανση των προϊόντων που εισάγονται από τη Δυτική Σαχάρα, δεδομένου ότι η νομοθεσία της ΕΕ θεωρεί ότι το Μαρόκο δεν έχει κυριαρχία στην επικράτεια.

Η απάντηση της Επιτροπής , που δόθηκε από τον επικεφαλής γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski το 2020, ανέφερε ξεκάθαρα ότι όλα τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της χώρας προέλευσης, οι οποίες σε τέτοιες περιπτώσεις «πρέπει να είναι «Δυτική Σαχάρα».

Όμως το κείμενο, αντίγραφο του οποίου κρατούσε ο ευρωβουλευτής Hautala, αφαιρέθηκε μυστηριωδώς αργότερα και αντικαταστάθηκε με μια αόριστη απάντηση που παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στην αμφισβητούμενη περιοχή. 

Η τελική απάντηση αναφέρει μόνο ότι το Μαρόκο είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των φρούτων και των λαχανικών με τα πρότυπα εμπορίας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει έως ότου το Δικαστήριο εκδώσει τελική απόφαση.

Τα τσιμπήματα της εβδομάδας

Σε δύο άλλες γνωμοδοτήσεις που εκδόθηκαν την Πέμπτη,  ο Ćapeta κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια αλιευτική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου θα πρέπει να ακυρωθεί, καθώς δεν θεωρεί το αμφισβητούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας και τα ύδατά της ως διακριτά από το βασίλειο της Βόρειας Αφρικής.

Η ΕΕ συμφωνεί να ανανεώσει τα εμπορικά οφέλη της Ουκρανίας, αλλά η συμφωνία παραμένει σε αδιέξοδο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν την Τετάρτη σε προσωρινή συμφωνία για την ανανέωση των μέτρων απελευθέρωσης του εμπορίου με την Ουκρανία έως τον Ιούνιο του 2025, με «φρένο έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση υπερβολικών εισαγωγών βασικών τροφίμων. Όμως, ενώ η επιτροπή εμπορίου του Κοινοβουλίου το ενέκρινε, οι Πρέσβεις της ΕΕ ανέβαλαν την τελική τους απόφαση. 

Οι ευρωβουλευτές γεωργίας της ΕΕ ψηφίζουν υπέρ της εξαίρεσης των «παλιών ποικιλιών» από τους κανόνες εμπορίας σπόρων. Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI) ψήφισε την Τρίτη (19 Μαρτίου) τη χαλάρωση των κανόνων για την εμπορία σπόρων και φυτικού αναπαραγωγικού υλικού για λόγους διατήρησης και ανεπίσημες ανταλλαγές μεταξύ αγροτών.

Την ίδια ημέρα, η επιτροπή AGRI ζήτησε περισσότερη υποστήριξη για τη σφαγή ζώων στο αγρόκτημα. Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την πρόταση της Επιτροπής να δοθεί στους αγρότες μεγαλύτερη ευελιξία για τη σφαγή ζώων στη φάρμα και έτσι να μειωθεί η ανάγκη για μεταφορά ζώων, αλλά ζήτησαν περισσότερη βοήθεια.

Οι εκστρατείες κινούνται νομικά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα κλουβιά ζώων. Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αφού μια πρωτοβουλία πολιτών, «End the Cage Age», κατέθεσε υπόθεση για την υποτιθέμενη αποτυχία της να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να εργαστεί για τη σταδιακή κατάργηση των κλουβιών. γεωργία .

Ο αλιευτικός τομέας της ΕΕ εξαρτάται όλο και περισσότερο από εισαγωγές, προειδοποιεί μελέτη. Ο αλιευτικός τομέας της ΕΕ πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας και αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, σύμφωνα με μελέτη που συζητήθηκε από ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Αλιείας (PECH) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη. 

Ο μισός πληθυσμός της Γάζας κινδυνεύει από «επικείμενο» λιμό, αναφέρει νέα έκθεση. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσης Ασφάλειας Τροφίμων (IPC) – ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς –, ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας (1,1 εκατομμύριο άνθρωποι) αναμένεται να αντιμετωπίσει « καταστροφικές συνθήκες». από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουλίου – το πιο σοβαρό επίπεδο στην κλίμακα επισιτιστικής ανασφάλειας του οργανισμού . 

[ Επεξεργασία από τον Angelo Di Mambro/Alice Taylor ]

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου