Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Απρ 2024
Πρόβα δημοσιονομικού... κορσέ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα κινήσει τις λεγόμενες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για τις χώρες που έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% και δεν σχεδιάζουν να το μειώσουν άμεσα, μεταξύ των οποίων είναι η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο.

«Δημοσιονομικό κορσέ» προβάρει η Κομισιόν σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εμφάνισαν πέρυσι δημόσιο έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους χθεσινούς Financial Times, τον Ιούνιο η Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα κινήσει τις λεγόμενες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για τις χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων είναι η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο που έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% και δεν σχεδιάζουν να το μειώσουν άμεσα.

Η μη συμμόρφωση με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες ενέχει τον κίνδυνο κυρώσεων πέρα από την αρχική επίπληξη της Επιτροπής. Μεταξύ των κυρώσεων περιλαμβάνονται πρόστιμα και αποκλεισμός από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Οι εν λόγω δημοσιονομικοί κανόνες είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, των λοκντάουν και της εκτίναξης των τιμών ενέργειας και τώρα τίθενται σε ισχύ ξανά, συμπεριλαμβανομένων ρητρών που παρέχουν περισσότερα περιθώρια για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας.

Εξαιρέσεις

Δεν είναι ωστόσο όλες οι περιπτώσεις των χωρών ίδιες. Κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία και η Τσεχία, υπόσχονται ότι το έλλειμμά τους θα επανέλθει στο όριο του 3% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον ενδεχόμενο διαδικασίας σε βάρος τους. Η Κομισιόν από την πλευρά της δείχνει συγκαταβατική σε κάτι τέτοιο.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε στους Financial Times ότι σε μια τέτοια περίπτωση που η υπέρβαση του ελλείμματος είναι προσωρινή «μπορεί να αποφασίσουμε να μη χρησιμοποιήσουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος». «Ο προϋπολογισμός του 2024 μπορεί να μπει στο παιχνίδι» πρόσθεσε.

Ακόμη ένα ζήτημα που καίει τις χώρες με υψηλό έλλειμμα είναι το αν οι αυξημένες αμυντικές τους δαπάνες θα εξαιρεθούν από το έλλειμμα. Ηδη η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία πιέζουν για την εξαίρεσή τους λέγοντας ότι η αύξησή τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για το υπερβολικό έλλειμμα που παρουσίασαν πέρυσι.

Ειδικά η Πολωνία, που είχε πέρυσι δημόσιο έλλειμμα πάνω από το 5% του ΑΕΠ, υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές της δαπάνες άγγιξαν το 3,9% του ΑΕΠ. Ο Ντομπρόβσκις παραδέχτηκε από την πλευρά του ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν εάν θα κινηθεί η διαδικασία σε βάρος μιας χώρας. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Ε.Ε. η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στην άμυνα μπορεί να αφαιρεθεί, όχι όμως αν αμυντικές δαπάνες είναι επαναλαμβανόμενες.

Ηπιότερη προσαρμογή

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας φέρεται ότι θα είναι πως οι χώρες με υπερβολικό έλλειμμα θα εξακολουθήσουν να εισέρχονται στη διαδικασία από την Επιτροπή, η οποία θα ορίσει τον επόμενο Σεπτέμβριο γι’ αυτές μια ηπιότερη, όπως εκτιμάται, δημοσιονομική προσαρμογή.

Πάντως η χρονική στιγμή της επιβολής οιασδήποτε δημοσιονομικής προσαρμογής κάθε άλλο παρά η κατάλληλη φαίνεται να είναι. Η ευρωπαϊκή οικονομία διανύει παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, η επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένει υποτονική ενώ δεν φαίνεται να ξεκολλά σύντομα.

Το υψηλό δημόσιο χρέος και το υψηλό λόγω επιτοκίων κόστος εξυπηρέτησής του αφαιρούν αναγκαίους πόρους από τις κυβερνήσεις και καθιστούν ιδιαίτερα επίπονη την υιοθέτηση προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επιβολή λιτότητας σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη συνέλθει από την πληθωριστική λαίλαπα της τελευταίας διετίας και την κρίση κόστους ζωής, συνιστά αυτοκτονία για το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της Ε.Ε. και επί της ουσίας παραδίδει τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς.

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου