Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 29 Ιαν 2024
Σε τροχιά λιτότητας η Βουλγαρία για να πιάσει τους στόχους της ένταξης στο ευρώ
Κλίκ για μεγέθυνση









 

Ο πληθωρισμός, ο οποίος στη Βουλγαρία είναι 1,5% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, είναι ο μόνος όρος που πρέπει να εκπληρώσει η Βουλγαρία για να είναι «έτοιμη για την Ευρωζώνη». [Shutterstock/yevgeniy11]

Τα δάνεια των νοικοκυριών μπορεί να χρειαστεί να αυστηροποιηθούν με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, δήλωσε την Κυριακή ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας Dimitar Radev, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό για να εκπληρώσει το τελευταίο κριτήριο που της απομένει για την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2025.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος στη Βουλγαρία είναι 1,5% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, είναι ο μόνος όρος που πρέπει να εκπληρώσει η Βουλγαρία για να είναι «έτοιμη για την Ευρωζώνη».

»Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτό (η σύσφιξη της πίστωσης για τα νοικοκυριά) είναι μια απόφαση που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται από τους εταίρους μας, με τους οποίους συζητάμε τα θέματα της βουλγαρικής συμμετοχής (στην ευρωζώνη)», δήλωσε ο Radev στο κρατικό ραδιόφωνο BNR.

Πριν από λίγες ημέρες, η Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε τα στοιχεία της για τα στεγαστικά δάνεια το 2023, τα οποία δείχνουν μια απότομη αύξηση κατά 20,5% σε ένα έτος.

Ενώ οι τράπεζες δάνεισαν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ή περίπου 2,7% του ΑΕΠ της χώρας, τα χρέη των πολιτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανήλθαν σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ (20% του ΑΕΠ).

Τους τελευταίους μήνες, οικονομικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η υψηλή πιστωτική ανάπτυξη θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα πηγή πληθωρισμού. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι εξετάζονται μέτρα για τον περιορισμό του δανεισμού, όπως η θέσπιση ανώτατου ορίου στο μέγιστο ποσό δανείου και αυστηρότερου ορίου στην αναλογία του προσωπικού εισοδήματος προς το ποσό του δανείου.

Το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα είναι ένα από τα πιο σταθερά στην ΕΕ και τα επιτόκια των δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ. Το μέσο επιτόκιο των ενυπόθηκων δανείων στη Βουλγαρία είναι 2,6% και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Βούλγαροι συνεχίζουν να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους σε τραπεζικές καταθέσεις, παρόλο που το επιτόκιο των καταθέσεων είναι κοντά στο 0%.

«Πριν λάβουμε μια απόφαση, εξετάζουμε ένα σύμπλεγμα δεικτών. Δεν εξετάζουμε μόνο την αύξηση των ενυπόθηκων δανείων, εξετάζουμε πολλά άλλα πράγματα, για παράδειγμα, πώς ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει την οικονομία γενικά και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί πολύ προσεκτικά και θα ληφθεί με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα», δήλωσε ο Radev.

Τα μέτρα αυτά θα εξαρτηθούν από το αν η Βουλγαρία θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2025, πρόσθεσε ο Radev.


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου