Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Ιαν 2024
Υποθέσεις trafficking κατακλύζουν τα κροατικά δικαστήρια
Κλίκ για μεγέθυνση









 

Από τα 12.000 άτομα που πέρασαν από ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα της Κροατίας το 2022, σχεδόν το 15% ήταν άτομα που σχετίζονται με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων. [Shutterstock/chalermphon_tiam]

Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Κροατίας έχει κατακλυστεί από υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 15% των υποθέσεων που πέρασαν από ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσίευσε τη Δευτέρα η εφημερίδα Večernji List.

Από τα 12.000 άτομα που πέρασαν από ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα της Κροατίας το 2022, σχεδόν το 15% ήταν άτομα που σχετίζονται με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων. Η έρευνα των τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφερε μάλιστα ότι οι διακινητές μπορούν να κερδίσουν περίπου 2.000 ευρώ για κάθε άτομο που μετακινούν λαθραία.

Η Κροατία βρίσκεται στη δημοφιλή διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία εκτείνεται από την Ελλάδα και την Αλβανία μέσω της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Κροατία – την πρώτη χώρα του χώρου Σένγκεν στη διαδρομή. Οι περισσότεροι μετανάστες διασχίζουν τα ανατολικά σύνορα με τη Βοσνία με τα πόδια, ελπίζοντας να φτάσουν σε πλουσιότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Περισσότεροι από 650 άνθρωποι που είναι ύποπτοι ή έχουν καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων προερχόμενοι από 50 χώρες βρίσκονται τώρα υπό κράτηση.

Από τη μία, οι παράτυποι μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα και συλλαμβάνονται από τη συνοριακή αστυνομία υποβάλλουν συνήθως αίτηση για άσυλο – η οποία τους δίνει προθεσμία επτά ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα, και από την άλλη οι διακινητές παραμένουν στη δικαιοσύνη για χρόνια, λαμβάνοντας συχνά μακρά ποινή φυλάκισης και πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, πάνω από 60.000 μετανάστες υπέβαλαν αίτηση ασύλου κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 – σχεδόν πενταπλάσιοι σε σχέση με το 2022. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων πιστεύεται ότι απλώς συνέχισαν το ταξίδι τους μετά την υποβολή της αίτησης χωρίς να περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους από τις κροατικές αρχές.

Την περίοδο αυτή, η μεγαλύτερη μεμονωμένη ομάδα ανά χώρα καταγωγής ήταν οι Αφγανοί (21.195), ακολουθούμενοι από τους Τούρκους (10.512), τους Μαροκινούς (5.910) και τους Πακιστανούς (5.100).

Οι αρχές στο Κάρλοβατς της κεντρικής Κροατίας φαίνεται να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς δημοφιλείς διαδρομές διακίνησης περνούν από την περιοχή.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των αφίξεων, η γειτονική Σλοβενία εισήγαγε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους αστυνομικούς ελέγχους σε περιοχές που συνορεύουν με την Κροατία, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών -μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας- συναντήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και της παράτυπης μετανάστευσης στην περιοχή.


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου