Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 08 Μάρ 2024
Το Σεράγεβο εργάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει τις ενταξιακές συνομιλίες με ΕΕ
Κλίκ για μεγέθυνση











 

Το Συμβούλιο Υπουργών απέστειλε τη νομική πρόταση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Τετάρτη. [Shutterstock/Alexandros Michailidis]



Το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ενέκρινε ομόφωνα και απέστειλε στο κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου για την πρόληψη της σύγκρουσης συμφερόντων στους κρατικούς θεσμούς, έναν από τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς νόμους στους οποίους επιμένει η ΕΕ, ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του μήνα.

Το Συμβούλιο Υπουργών απέστειλε τη νομική πρόταση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

Στα τέλη του 2022, η Βοσνία έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Αν και ήλπιζαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινούσαν μέχρι το τέλος του 2023, αυτό δεν συνέβη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ η Βοσνία τέθηκε σε «αναμονή» και της δόθηκε τρίμηνη προθεσμία για να εκπληρώσει τους όρους που είχε θέσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με συζητήσεις στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να υποβάλει σύσταση για την ένταξη της Βοσνίας την επόμενη εβδομάδα.

Η Βοσνία έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής μόνο μία από τις πολλές προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων: έναν νόμο κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τον οποίο το κρατικό κοινοβούλιο ενέκρινε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τώρα, θα πρέπει επίσης να υιοθετηθεί επιτέλους ο νόμος για την πρόληψη της σύγκρουσης συμφερόντων.

Ωστόσο, η έγκριση δύο άλλων σημαντικών νόμων – για τα δικαστήρια και τις τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου – βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Οι νόμοι αυτοί έχουν κολλήσει στον λαβύρινθο της πολύπλοκης νομοθετικής διαδικασίας της Βοσνίας, στην οποία οι εκπρόσωποι και των δύο οντοτήτων (της Κροατο-Βοσνιακής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας) και των τριών συνιστώντων λαών (Βόσνιοι, Κροάτες και Σέρβοι) μπορούν να ασκήσουν βέτο στην υιοθέτηση οποιασδήποτε απόφασης.

Το Σεράγεβο επισκέφθηκε για πρώτη φορά στα μέσα Ιανουαρίου το «τρίο της ΕΕ», στο οποίο συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte και ο Κροάτης πρωθυπουργός Andrej Plenković.

Αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας (Antonio Tajani), της Αυστρίας (Alexander Schallenberg) και της Γερμανίας (Annalena Baerbock) βρέθηκαν επίσης στο Σαράγεβο. Όλοι τους έχουν τον ίδιο στόχο – να ενθαρρύνουν τις αρχές της Βοσνίας να εκπληρώσουν επιτέλους τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εάν η Βοσνία χάσει την τρέχουσα ευκαιρία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι είναι απίθανο να της δοθεί άλλη μία φέτος.




 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου