Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Μάρ 2024
Κομισιόν: Έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Η Κομισιόν αναμένεται να παραδώσει γραπτή έκθεση για τη Βοσνία, αλλά να προχωρήσει μόνο σε προφορικές αξιολογήσεις για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. [EPA-EFE/FEHIM DEMIR]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συστήσει την Τρίτη (12 Μαρτίου) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες ως μέρος της πορείας της προς την ένταξη στην Ένωση, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η ΕΕ χορήγησε στη Βοσνία το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο του 2023, αφού η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων ήταν δυνητικά υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2003 και υπέβαλε επίσημα αίτημα τον Φεβρουάριο του 2016.

Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι «θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης».

Τότε, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο το αργότερο τον Μάρτιο του 2024, με σκοπό τη λήψη απόφασης».

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει τώρα θετική σύσταση για την έναρξη επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Κομισιόν αναμένεται να παραδώσει γραπτή έκθεση για τη Βοσνία, αλλά να προχωρήσει μόνο σε προφορικές αξιολογήσεις για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, στις οποίες είναι επίσης πιθανό να παρουσιαστούν διαπραγματευτικά πλαίσια έως τα μέσα Μαρτίου.

Η Βοσνία θα ενταχθεί στις γειτονικές χώρες Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ουκρανία και Μολδαβία, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας ένταξής τους στην ΕΕ. Το Κόσοβο υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Η απόφαση θα ήταν μια σημαντική νίκη για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια εύθραυστη χώρα που αποτελείται από δύο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία και μια μουσουλμανική-κροατική ομοσπονδία, οι οποίες συνδέονται με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση στο Σαράγεβο.

Για τους μακροχρόνιους παρατηρητές, το βήμα να χορηγηθεί στη Βοσνία καθεστώς υποψήφιας χώρας αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι η πρόσφατη έκθεση για τη διεύρυνση της ΕΕ σημείωνε περιορισμένη μόνο πρόοδο, ιδίως όσον αφορά το ορόσημο των εκλογικών μεταρρυθμίσεων.

Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος θεωρεί σύμμαχο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, απειλεί εδώ και καιρό να αποσχιστεί από την υπόλοιπη χώρα και αντιτίθεται στην ιδέα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Για ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, η πρόοδος στην ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας έπρεπε να συμβαδίζει με την πρόοδο στη μελλοντική ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας.

Καθώς το βήμα αυτό θα εξακολουθήσει να απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι ηγέτες του μπλοκ αναμένεται να συζητήσουν τη σύσταση για τη Βοσνία στην τακτική σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, θα προτιμούσαν η σύνοδος κορυφής να μην επικεντρωθεί στη διεύρυνση και να μην ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις πριν από τις εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο.

Μια πιο ολοκληρωμένη ετήσια έκθεση σχετικά με την κατάσταση όλων των υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου