Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 08 Ιαν 2024
Η Ισπανία προχωρά στην αναγνώριση των διαβατηρίων του Κοσόβου, όχι στην ανεξαρτησία
Κλίκ για μεγέθυνση









 

Από την 1η Ιανουαρίου, οι Κοσοβάροι μπορούν πλέον να ταξιδεύουν σε όλη την ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν χωρίς να χρειάζονται βίζα. [EPA/VALDRIN XHEMAJ]

Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει πλέον τα διαβατήρια του Κοσόβου, επιτρέποντας έτσι στους πολίτες του την ελεύθερη είσοδο στη χώρα, στο πλαίσιο της ελεύθερης διέλευσης της ζώνης Σένγκεν η οποία τέθηκε σε ισχύ για τους Κοσοβάρους σε όλες τις χώρες Σένγκεν την 1η Ιανουαρίου. Όμως αυτό δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της κυριαρχίας του Κοσόβου, επιβεβαίωσε ισπανική πηγή στο Euractiv.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι Κοσοβάροι μπορούν πλέον να ταξιδεύουν σε όλη την ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν χωρίς να χρειάζονται βίζα. Ωστόσο, η Ισπανία ήταν η μόνη από τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο (Σλοβακία, Ρουμανία, Κύπρο και Ελλάδα) η οποία είχε παλέψει να μην επιτρέψει αυτή την ελεύθερη πρόσβαση.

Αυτό όμως άλλαξε αφού ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου Μπεσνίκ Μπισλίμι ανακοίνωσε το Σάββατο την αλλαγή στάσης της Ισπανίας – γεγονός που επιβεβαίωσε πηγή του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Euractiv.

Παρόλα αυτά, η πηγή δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν αλλάζει τη θέση της Ισπανίας για μη αναγνώριση του Κοσόβου, προσθέτοντας ότι «όλα τα κράτη που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο έχουν αποδεχτεί τη χρήση απλών κοσοβάρικων διαβατηρίων, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αναγνώρισή του».

Η ΓΔ Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικαιροποίησε επίσης τις οδηγίες της σχετικά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, αναφέροντας ότι «η Ισπανία αναγνωρίζει, από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα συνήθη διαβατήρια που εκδίδονται από το Κόσοβο. Η αλλαγή αυτή δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, επίσημη αναγνώριση του Κόσοβο ως ανεξάρτητου κράτους».

Τα νέα από την Ισπανία αποτέλεσαν μια έκπληξη, καθώς τον Απρίλιο του 2023, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει ότι οι πολίτες του Κοσόβου δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα το 2024 χωρίς βίζα, παρά την έναρξη ισχύος της απελευθέρωσης των θεωρήσεων.

«Η Ισπανία έχει μια παραδοσιακή πολιτική μη αναγνώρισης του Κοσόβου και αυτή η παραδοσιακή πολιτική οδηγεί στη μη αναγνώριση των διαβατηρίων του Κοσόβου και είναι κάτι που εφαρμόζουμε με συνέπεια ήδη εδώ και πολλά χρόνια και είναι γνωστό», είχε πει τότε ο Αλμπάρες.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αναγνώριση, με τις φήμες να οργιάζουν ότι μια τέτοια ανακοίνωση αναμένεται το επόμενο διάστημα, αλλά εξαρτάται από το «σωστό timing».

Τον Δεκέμβριο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου Μπεσνίκ Μπισλίμι δήλωσε στο Euractiv ότι ενώ η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εξακολουθεί να έχει στενότερους δεσμούς με το Κόσοβο από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ που το αναγνωρίζουν.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα ξεπεράσει τα εμπόδια και να αναγνωρίσει το Κόσοβο, ο Μπισλίμι δήλωσε: «Καταλαβαίνουμε ότι οι πέντε χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο έχουν πέντε συγκεκριμένες καταστάσεις στο εσωτερικό τους και γι’ αυτό δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο φάρμακο ή την ίδια προσέγγιση για όλες».

«Αλλά η κατάσταση με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερη, διότι έχουμε περισσότερες ανταλλαγές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές, με την Ελλάδα από ό,τι με τα περισσότερα μέλη της ΕΕ που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο», πρόσθεσε.

Κανένας Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών δεν έχει επισκεφθεί το Κόσοβο πιο συχνά από την Ελλάδα, είπε ο Μπισλίμι, σημειώνοντας ότι η Πρίστινα γνωρίζει καλά τι χρειάζεται για να κάνει η Ελλάδα «το επόμενο βήμα».

Η Ελλάδα διαθέτει ένα διαπιστευμένο από την UNMIK Γραφείο Συνδέσμου στην Πρίστινα, ενώ η Αθήνα διαθέτει Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Κοσόβου. Το 2021, αναβαθμίστηκε σε Γραφείο Ενδιαφέροντος, και παρά το ότι δεν μπορεί να κυματίζει τη σημαία του Κοσόβου απ’ έξω, έχει το δικαίωμα να εκδίδει βίζες.


 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου