Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Ιούν 2023
Έφοδος της αλβανικής αστυνομίας σε συγκρότημα της Ιρανικής αντιπολίτευσης
Κλίκ για μεγέθυνση

 












 

Ο υπουργός Εσωτερικών Bledi Cuci καταδίκασε το MEK για την απαράδεκτη, όπως είπε, βία που ασκείται στην αλβανική αστυνομία. [Shutterstock/BreizhAtao]

Η αλβανική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο συγκρότημα του MEK έξω από τα Τίρανα με εντολή του δικαστηρίου διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος της χώρας προκαλώντας την αντίσταση των κατοίκων, έναν νεκρό και πάνω από 100 τραυματίες, με την ιρανική ομάδα να καλεί την ΕΕ να παρέμβει.

Η Λαϊκή Οργάνωση Μουτζαχεντίν του Ιράν (MEK) είναι μια ιρανική στρατιωτική οργάνωση της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος στην Τεχεράνη. Αφού εκδιώχθηκαν από το Ιράν, μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Ashraf κοντά στα ιρανικά σύνορα το 1985 και τάχθηκαν στο πλευρό του Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Το 1992 πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον ιρανικών πρεσβειών σε 13 χώρες και χαρακτηρίστηκαν ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία για τη χρήση τρομοκρατικών τακτικών. Το καθεστώς αυτό καταργήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και τα μέλη τους μεταφέρθηκαν στην Αλβανία και τη Γαλλία. Πάνω από 1000 παραμένουν στην Αλβανία σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα.

Την Τρίτη, η Κρατική Αστυνομία εισήλθε στις εγκαταστάσεις για να πραγματοποιήσει έρευνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίσταση. Η εντολή από την έφοδο προήλθε από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος λόγω υποψιών τρομοκρατικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Bledi Cuci καταδίκασε το MEK για την απαράδεκτη, όπως είπε, βία που άσκησε στην αλβανική αστυνομία.

«Λυπάμαι που η Αλβανία τους προσέφερε όλα όσα χρειάζονται και καταφύγιο για ανθρωπιστικούς σκοπούς όπως όριζε η συμφωνία. Έχει παράσχει βοήθεια, ασφάλεια, ακόμη και προστασία από τις απειλές των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν. Για περισσότερες από 3 χιλιάδες ημέρες, έχουν ζήσει με απόλυτη ασφάλεια με εγγύησή μας. Αδιανόητη και απαράδεκτη η βία και η αντίδραση που είχαν απέναντι στην κρατική αστυνομία», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Cuci πρόσθεσε ότι οι αρχές υποψιάστηκαν ότι Ιρανοί ασκούν δραστηριότητες στην Αλβανία που έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία που καθορίζει τους όρους παραμονής τους.

Το MEK εξέφρασε την οργή του στην επιδρομή και απηύθυνε κατηγορίες για βία και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των αλβανικών αρχών.

«Κατόπιν αιτήματος του θρησκευτικού φασισμού που κυβερνά το Ιράν, σήμερα το πρωί, 20 Ιουνίου, περίπου 1.000 Αλβανοί αστυνομικοί επιτέθηκαν στον Ασράφ σε μια εγκληματική και καταπιεστική πράξη. Πολλοί έσπασαν πόρτες, ντουλάπια, αντικείμενα και επιτέθηκαν στους κατοίκους με δακρυγόνα και σπρέι. Πολλοί υπολογιστές έσπασαν», δήλωσε εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 100 τραυματίστηκαν.

Ζήτησαν την παρέμβαση της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, καλώντας τους να θέσουν την αλβανική κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

«Η ιρανική αντίσταση καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν επανειλημμένα εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων του Ασράφ, να καταδικάσουν αυτή την εγκληματική και βάρβαρη συμπεριφορά και να παράσχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για την αποτροπή αυτών των παράνομων πράξεων που παραβιάζουν πολλές διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για τους πρόσφυγες, της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη, πρέπει να καταδικάσει αυτή τη βάρβαρη επίθεση και να καταστήσει την αλβανική κυβέρνηση υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ενώ το MEK ισχυρίζεται ότι η αστυνομία προκάλεσε το θάνατο, οι αρχές δήλωσαν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι το άτομο πέθανε από καρδιακή προσβολή που δεν σχετίζεται με την επιχείρηση. Η πηγή πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις ενέργειες της κρατικής αστυνομίας και των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν.

Μέλη του MEK μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, κάτι που συνήθως δεν επιτρέπεται, δήλωσαν ότι η αστυνομία ήρθε στο κατάλυμά τους και προσπάθησε να κατασχέσει τους υπολογιστές και τους διακομιστές τους. Όταν αρνήθηκαν, η κατάσταση έγινε πιο σκληρή.

Τον Μάρτιο του 2021, το MEK κατηγορήθηκε από το Facebook ότι λειτουργούσε μια φάρμα τρολ από τη βάση του στην Αλβανία, κλείνοντας περισσότερους από 300 λογαριασμούς που ανήκαν σε μέλη του.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, το Facebook ανέφερε ότι διερεύνησε και διέκοψε μια «μακροχρόνια επιχείρηση από την Αλβανία που στόχευε κυρίως το Ιράν».

«Τα άτομα που βρίσκονταν πίσω από αυτή τη δραστηριότητα βασίζονταν σε έναν συνδυασμό αυθεντικών και ψεύτικων λογαριασμών για να δημοσιεύουν περιεχόμενο σχετικό με το MEK και να σχολιάζουν τις δικές τους αναρτήσεις και τις αναρτήσεις άλλων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων διεθνών ειδησεογραφικών οργανισμών όπως το Radio Liberty, το Voice of America και το BBC», αναφέρεται στην έκθεση.

Με την πάροδο των ετών, έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με το MEK, με τον Guardian να διερωτάται αν είναι τρομοκράτες, αιρετικοί ή υπέρμαχοι της ιρανικής δημοκρατίας και τους New York Times να περιγράφουν μια επίσκεψή τους εκεί ως γεμάτη από «συνεδρίες προπαγάνδας»

Όσοι αναφέρθηκαν στο MEK με κριτική άποψη, έθεσαν πιθανά νομικά ζητήματα ή αμφισβήτησαν την παρουσία τους στην Αλβανία, ανέφεραν απειλές και εκστρατείες συκοφάντησης, συμπεριλαμβανομένης της στοχευμένης διαδικτυακής παρενόχλησης.

Επιπλέον, αποστάτες ισχυρίζονται ότι κρατούνται εκεί παρά τη θέλησή τους με περιορισμένα δικαιώματα και δεν τους επιτρέπεται να έχουν σχέσεις με άλλους κατοίκους.

Το 2019, το Exit είχε πρόσβαση στο συγκρότημα για ένα φόρουμ και ανέφερε ότι το μακιγιάζ και οι φορητές συσκευές κατασχέθηκαν κατά την είσοδο, τα μέλη φορούσαν αυστηρά στολές και ήταν χωρισμένα ανά φύλο. Τις ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο δημοσιογράφος σκόπευε να γράψει για το φόρουμ, έλαβε περίπου 15 κλήσεις και μηνύματα που απαιτούσαν να επιστρέψει για περαιτέρω περιηγήσεις και «επεξηγηματικές συνεδρίες».

Από το 2013, το ΜΕΚ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεων και συνόδων κορυφής στην έδρα του, στις οποίες έχουν συμμετάσχει Αμερικανοί αξιωματούχοι και πρώην αξιωματούχοι, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο πρώην αντιπρόεδρος Mike Pence και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Rudy Giuliani. Αναφέρεται ότι οι εν λόγω ομιλητές υψηλού επιπέδου λαμβάνουν αμοιβές που ξεπερνούν τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τέτοιες εκδηλώσεις.

Το MEK δηλώνει ότι όλος ο αρνητικός Τύπος και οι ερωτήσεις που τίθενται σχετικά με την οργάνωσή του τροφοδοτούνται ή πληρώνονται από την ιρανική κυβέρνηση.

Η σχέση της Αλβανίας με το MEK ήταν σταθερή μέχρι τώρα, ενώ οι σχέσεις με την Τεχεράνη συνέχισαν να επιδεινώνονται.

Το 2022, Ιρανοί χάκερς μπλόκαραν τα διαδικτυακά κυβερνητικά συστήματα και ευαίσθητες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή Ιρανών διπλωματών από τη χώρα, κυρώσεις από τη Δύση στην Τεχεράνη και το κλείσιμο της ιρανικής πρεσβείας.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου