Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 08 Ιούν 2023
Βόρεια Μακεδονία: Προς έγκριση συνταγματικές αλλαγές με το βλέμμα στην ΕΕ
Κλίκ για μεγέθυνση









 

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν τη βουλγαρική μειονότητα, μαζί με τους Εβραίους, τους Σλοβένους, τους Κροάτες και τους Αιγύπτιους. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις δεν είναι δημοφιλείς στο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Hristijan Mickoski.

Μια σειρά συνταγματικών τροποποιήσεων που θα ανοίξουν το δρόμο στη Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την καθυστερημένη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ εξετάζονται από την κυβέρνηση και θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο μέχρι την Παρασκευή, όπου, ωστόσο, πιθανότατα εκεί να συναντήσουν αντιστάσεις.

Η Σόφια άσκησε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων λόγω ιστορικών, γλωσσικών και πολιτιστικών διαφορών και απαίτησε αλλαγές στο σύνταγμα ώστε να συμπεριληφθεί η βουλγαρική μειονότητα ως εθνοτική ομάδα. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η κατάσταση παραμένει σε αδιέξοδο, καθώς η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει τέτοιες αλλαγές.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, που εκπονήθηκαν από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, βρίσκονται επί του παρόντος στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα δώσει το πράσινο φως και θα τις στείλει για έγκριση στο κοινοβούλιο.

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν τη βουλγαρική μειονότητα, μαζί με τους Εβραίους, τους Σλοβένους, τους Κροάτες και τους Αιγύπτιους. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις δεν είναι δημοφιλείς στο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Hristijan Mickoski.

«Θα συμμετάσχω στη συνάντηση των ηγετών και εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού που επιδιώκει να προστατεύσει την ταυτότητά μας, θα πω ότι δεν θα δεχθούμε συνταγματικές αλλαγές ή υπαγορεύσεις από τη βουλγαρική πλευρά. Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθεί η βούληση του λαού, όπως κάνει η κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψω να παραβιαστεί η ταυτότητά μας. Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι προς πώληση», δήλωσε ο Mickoski.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση πιθανότατα δεν θα περάσει το κοινοβουλευτικό στάδιο. Αλλά ο πρωθυπουργός Dimitar Kovacevski από την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας δήλωσε ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

«Τώρα είναι η στιγμή που η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να συνεχίσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ακούμε αυτό το μήνυμα καθημερινά από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς φίλους μας. Δεν νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν πιο ξεκάθαρα μηνύματα από αυτά. Τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές πρέπει να εργαστούν για την υλοποίηση αυτού του στόχου για τους πολίτες, την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Kovačevski.

Πρόσθεσε ότι αν η αντιπολίτευση δεν επιτρέψει τις αλλαγές, η Βόρεια Μακεδονία θα χάσει την ευκαιρία της στη διαδικασία ένταξης και θα επιστρέψει στην απομόνωση. Εν τω μεταξύ, ο Mickoski δήλωσε ότι είναι ήδη απομονωμένοι στην παρούσα κατάσταση και τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.

Τα εθνοτικά αλβανικά κόμματα διχάζονται από το κίνημα BESA που ζητά την ένταξη ή την αναθεώρηση της αλβανικής γλώσσας στο σύνταγμα. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση Ali Ahmeti δήλωσε ότι η πράξη θα κλείσει ένα «ιστορικό κεφάλαιο διαφωνιών».

Χωρίς την έγκριση του αλβανικού κόμματος και του VMRO-DPMNE, οι τροπολογίες δεν θα περάσουν, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία επί του παρόντος δεν είναι εφικτή.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου