Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 13 Ιαν 2023
Επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης ζητάει το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 





 

Η πρόταση έγινε από το συντηρητικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ (GERB), το οποίο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εγκρίθηκε την Πέμπτη με 187 ψήφους «υπέρ», δύο «κατά» - από το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» - και 9 «αποχές». [EPA-EFE/VASSIL DONEV]

Η Βουλγαρία θα πρέπει να ξεκινήσει επαναδιαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης, και συγκεκριμένα για το μέρος που αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι θα πρέπει να επιτραπεί να λειτουργούν μέχρι το 2038, αποφάσισε την Πέμπτη μια τεράστια πολυκομματική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η πρόταση έγινε από το συντηρητικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ (GERB), το οποίο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εγκρίθηκε την Πέμπτη με 187 ψήφους «υπέρ», δύο «κατά» – από το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» – και 9 «αποχές».

Μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία θα μπορούσε να θεωρηθεί καταδικασμένη και μάλλον αποσκοπεί σε εσωτερική χρήση, δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει ήδη μεταφέρει την πρώτη δόση των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης στη βουλγαρική κυβέρνηση. Η Βουλγαρία αναμένει άλλα 4,7 δισ. ευρώ, αλλά η χώρα δεν εκπληρώνει επί του παρόντος τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις της για την υιοθέτηση της καταπολέμησης της διαφθοράς και της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Κατά τη διάρκεια των πολιτικών συζητήσεων στο κοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση των δύο μεγαλύτερων βουλγαρικών συνδικάτων για τη διατήρηση του έργου των θερμοηλεκτρικών μονάδων στη λεκάνη του ποταμού Μαρίτσα(Έβρου).

Ο εκτελών χρέη υπουργού Ενέργειας Ρόζεν Χρίστοφ υποστήριξε το GERB και μάλιστα αναρωτήθηκε πώς η Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης της Βουλγαρίας που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ.

Το σχέδιο περιέχει τη δέσμευση να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε δέκα βουλγαρικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς κατά περισσότερο από 40% έως το 2026 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Το GERB και ο υπουργός ισχυρίζονται ότι μια τέτοια υπόσχεση έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Έτσι, η Βουλγαρία έχει ήδη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και οι μονάδες άνθρακα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.

Οι βουλγαρικές μονάδες άνθρακα θα μπορούν να λειτουργούν το αργότερο μέχρι το 2038. Αυτό έχει σχολιαστεί περισσότερες από μία φορές, τόσο από την κυβέρνηση του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» όσο και από παρόμοια σχόλια που είχε δώσει και η κυβέρνηση του GERB πριν από δύο χρόνια.

Στο βουλγαρικό σχέδιο ανάκαμψης, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των ΑΗΣ, παρά μόνο ένα για τη μείωση των εκπομπών του στο πέρασμα του χρόνου. Το Υπουργείο Ενέργειας πρέπει να αποφασίσει ποια μονάδα θα μειώσει τις εκπομπές της και κατά πόσο. Η Βουλγαρία θα κληθεί τώρα από την Επιτροπή να διαγράψει το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οι στόχοι της χώρας να καλυφθούν από το σύνολο της οικονομίας και των μεταφορών.

Η Βουλγαρία κυβερνάται επί του παρόντος από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ. Η φτωχότερη χώρα της ΕΕ δεν μπόρεσε να βγει από τη σοβαρή πολιτική κρίση για περισσότερο από δύο χρόνια, η οποία προκάλεσε τα κόμματα να βρίσκονται σε μόνιμη προεκλογική κατάσταση.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου