Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 31 Ιαν 2023
Πρόθυμος να συζητήσει για τα δικαιώματα των μειονοτήτων του Κοσόβου ο Κούρτι
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ο Κούρτι δήλωσε στο RTK2 ότι η πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων που υπέβαλε η ΕΕ και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία αποτελεί μια καλή βάση για μια τελική συμφωνία. [EPA-EFE/ERMAL META]

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, δήλωσε ότι δεν βλέπει την ανάγκη δημιουργίας μιας Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Βελιγραδίου και των διεθνών φορέων, αλλά τόνισε την προθυμία να συζητήσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων της χώρας.

Ο Κούρτι δήλωσε στο RTK2 ότι η πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων που υπέβαλε η ΕΕ και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία αποτελεί μια καλή βάση για μια τελική συμφωνία.

«Είμαι έτοιμος για συνομιλίες σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των μη πλειοψηφικών κοινοτήτων, είμαι έτοιμος για αυτό. Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι είναι πολύ σημαντικό όσοι θέλουν περισσότερα δικαιώματα από αυτά που τους δίνει το σχέδιο Αχτισάαρι να επωμιστούν το βάρος της επιχειρηματολογίας γιατί χρειάζονται περισσότερα» είπε.

Το Σχέδιο Αχτισάαρι, γνωστό και ως Συνολική Πρόταση για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, προτάθηκε από τον πρώην Φινλανδό πρόεδρο Μάρτι Αχτισάαρι και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τα δικαιώματα των κοινοτήτων και των μελών τους. Την εποχή που τέθηκε στο τραπέζι, το 2007, οι ΗΠΑ το χαρακτήρισαν «δίκαιο και ισορροπημένο» και έλαβε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ αποτέλεσε τη βάση του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου.

Εκτός από την έκκληση για σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, το σχέδιο όριζε επίσης ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να συνεργαστούν με τους τοπικούς θεσμούς και να τερματίσουν το μποϊκοτάζ τους «για να μπορέσουν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους», κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σημείωνε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο, αλλά θα πρέπει να διατηρηθούν κρίσιμοι τομείς όπως τα δικαιώματα και οι εξουσίες των Σέρβων και η προστασία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Κούρτι έχει ταχθεί έντονα κατά της ίδρυσης της Ένωσης Σερβικών Δήμων, η οποία θα δημιουργούσε μια ξεχωριστή εκτελεστική δομή από εκείνη της Πρίστινα, προς όφελος της σερβικής μειονότητας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα της χώρας.

«Το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο έχει δώσει πολλά προνόμια στη σερβική μειονότητα και το οποίο συντάχθηκε από τον Αχτισάαρι και τον Άλμπερτ Ρόχαν, στο πνεύμα του δεν επιτρέπει μονοεθνική ένωση. Η πρώτη πρόταση αυτού του σχεδίου, αυτής της λύσης που συντάχθηκε από τον Αχτισάαρι και τον Ρόχαν, λέει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι μια πολυεθνική κοινωνία», δήλωσε ο Κούρτι στις 12 Ιανουαρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι οι μονοεθνικές ενώσεις ή τα ιδρύματα δεν είναι στο πνεύμα αυτού του σχεδίου ή του Συντάγματός μας. Ωστόσο, προσφέρουμε καλύτερες και μεγαλύτερες εγγυήσεις και δικαιώματα σε όλες τις μειονότητες ή τις μη πλειοψηφικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο και είμαι πολύ αφοσιωμένος σε αυτό. Αλλά χωρίς να υποτιμούμε τη συνταγματικότητα της χώρας μας», πρόσθεσε ο Κούρτι.

Στη συνέντευξή του στο RTK2, ο Κούρτι δήλωσε ότι ελπίζει να επιστρέψουν οι Σέρβοι στα θεσμικά όργανα στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά τη μαζική παραίτησή τους τον Δεκέμβριο.

«Λυπάμαι πολύ που παραιτήθηκαν. Νομίζω ότι οι παραιτήσεις είναι λάθος. Κατ’ αρχήν, δεν αποκλείω κανέναν να επιστρέψει, αλλά δεν είμαι αρμόδιος να αποφασίσω για τα κριτήρια αντί της επαγγελματικής επιτροπής. Λέω ξεκάθαρα ότι δεν σκοπεύω να καλύψω αυτό το κενό με Αλβανούς. Εάν οι Σέρβοι έχουν παραιτηθεί, οι Σέρβοι πρέπει να είναι σε αυτές τις θέσεις και καλώ όλους να υποβάλουν αίτηση», υπογράμμισε ο Κούρτι.

Πρόσθεσε ότι θέλει να ξεκινήσει περισσότερο διάλογο με τους εθνικά Σέρβους, αλλά υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης. Επιπλέον, ανέφερε λεπτομερώς 123 νέα σχέδια για μικρές επιχειρήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 48 αφορούν τη σερβική κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι δεν έχει προσκληθεί σε συνάντηση που διοργανώθηκε κατόπιν αιτήματος του απεσταλμένου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα στις 31 Ιανουαρίου για να συζητηθεί το θέμα της ένωσης.

«Δεν προσκλήθηκα σε αυτή τη συνάντηση, αλλά όσοι προσκλήθηκαν θα πρέπει να πάνε σε αυτή τη συνάντηση και να το συζητήσουν», είπε σημειώνοντας προηγούμενα σχόλια του Εσκομπάρ ότι η ένωση μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς την άδεια ή τη συμφωνία του πρωθυπουργού.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου