Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 19 Δεκ 2022
Έντι Ράμα: Εγκληματική η ρητορική εναντίον της αλβανικής διασποράς
Κλίκ για μεγέθυνση






Μιλώντας στο Συντονιστικό Συμβούλιο Διασποράς την Κυριακή, ο Ράμα είπε ότι ενώ κάποιοι έχουν εισέλθει στον κόσμο της εγκληματικότητας, αυτό δεν ισχύει για όλους τους Αλβανούς. [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μίλησε για την προκατάληψη που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί και το στερεότυπο ότι είναι όλοι εγκληματίες, μετά από αρκετούς μήνες αρνητικής ρητορικής από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ο αριθμός όσων διέσχισαν τη Μάγχη με βάρκες για να ζητήσουν άσυλο αυξήθηκε.

Μιλώντας στο Συντονιστικό Συμβούλιο Διασποράς την Κυριακή, ο Ράμα είπε ότι ενώ κάποιοι έχουν εισέλθει στον κόσμο της εγκληματικότητας, αυτό δεν ισχύει για όλους τους Αλβανούς.

«Οι Αλβανοί είναι σημαντικοί συντελεστές σε όλες τις χώρες στις οποίες πηγαίνουν. Οι Αλβανοί που έχουν εισέλθει στον κόσμο της εγκληματικότητας είναι ένα ενοχλητικό στοιχείο, αλλά η αγορά των ναρκωτικών, του εγκλήματος και της πορνείας δεν δημιουργήθηκε από τους Αλβανούς, αλλά την βρήκαν και έγιναν μέρος της. Είμαι βέβαιος ότι θα σπάσουμε το οδόφραγμα της προκατάληψης», δήλωσε ο Ράμα.

Οι Αλβανοί έχουν από καιρό τα στερεότυπα ως εγκληματίες που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων. Ενώ η Αλβανία έχει μακρά ιστορία στην καλλιέργεια κάνναβης και την εμπορία ανθρώπων με εγκληματικά δίκτυα σε όλη την Ευρώπη και πιο μακριά, αυτό δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των 1,4 εκατομμυρίων της διασποράς.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου 700.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αλβανία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε περίπου 1,4 εκατομμύρια από το τέλος των κλειστών συνόρων και της βίαιης κομμουνιστικής δικτατορίας το 1991. Το σημερινό μεταναστευτικό κύμα τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό θεμάτων, όπως η φτώχεια, η διαφθορά, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και η αργή πρόοδος όσον αφορά την ανάπτυξη των υποδομών.

Με περίπου 14.000 Αλβανούς να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάρκες μόνο φέτος, οι περισσότεροι από τους οποίους στη συνέχεια συνέχισαν να ζητούν άσυλο παρά το γεγονός ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στην ελπιδοφόρα ΕΕ και την κυβέρνησή της.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σουέλα Μπρέιβερμαν χαρακτήρισε την άφιξη των Αλβανών «εισβολή». Έκτοτε, μεγάλο μέρος των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και οι δεξιοί πολιτικοί έχουν χρησιμοποιήσει την αφήγηση ότι όλοι τους είναι εγκληματίες και δεν αξίζουν να ζητήσουν άσυλο.

Ενώ η Αλβανία θεωρείται ασφαλής χώρα, έως και το 53% όλων των αιτήσεων ασύλου έχουν γίνει δεκτές σε πρώτο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ περίπου το 50% γίνονται δεκτές κατόπιν έφεσης. Στην ΕΕ, οι Αλβανοί συγκαταλέγονται εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ των περισσότερων αιτούντων άσυλο, με τα ποσοστά έγκρισης να ποικίλλουν σε όλη την Ένωση.

Ο Ράμα σημείωσε επίσης ότι οι μετανάστες έχουν θετικό αντίκτυπο στην αλβανική οικονομία μέσω των εμβασμάτων προς τα μέλη της οικογένειας.

«Είναι ενδιαφέρον να μην ξεχνάμε ότι η συμβολή των προσφύγων στη μετανάστευση σε αυτές τις τρεις δεκαετίες συνεχίζει να είναι σταθερή στην οικονομία μας. Τα εμβάσματα την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Αυτό μαρτυρά τη δύναμη των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, των οικογενειών και των περιοχών, την παράδοση που εξακολουθεί να είναι ισχυρή σήμερα στον πυρήνα της αλβανικής οικογένειας», δήλωσε ο Ράμα.

Όταν ρωτήθηκε από τη EURACTIV σε συνέντευξή του τι σκοπεύει να κάνει για την κατάσταση της μαζικής μετανάστευσης, ο Ράμα είπε ότι δεν μπορεί να τους πει να μην φύγουν, αλλά μπορεί να ελπίζει ότι θα επιστρέψουν.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα, και εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να πιστεύουμε και πόσο μάλλον να επικοινωνούμε ότι οι νέοι πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν εδώ, διότι πιστεύω ότι έχουν το δικαίωμα να προσπαθήσουν και ότι πρέπει να κάνουν χρήση της ελευθερίας τους, και αυτό είναι απολύτως στο χέρι τους», δήλωσε ο Ράμα.

Όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται που βλέπει τους νέους και τους μορφωμένους να φεύγουν, είπε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που επηρεάζει και πολλές άλλες χώρες.

«Νομίζω ότι είναι μια χρονική περίοδος που η χώρα υποφέρει για το ανθρώπινο δυναμικό από αυτό το φαινόμενο, το brain drain, αλλά από την άλλη πλευρά, αν δείτε την ιστορία, όλοι, κάθε χώρα έχει περάσει από αυτό το είδος τρανς, και στο μέλλον, θα είναι ευεργετικό. Δεν το βλέπω πραγματικά ως τραγωδία. Το βλέπω ως μέρος αυτής της ιστορικής περιόδου και επίσης ως μέρος της ζωής.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου