Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 05 Ιαν 2023
Η Βουλγαρία και η Ελλάδα δρομολογούν έργα αγωγών πετρελαίου και αποθήκευσης φυσικού αερίου
Κλίκ για μεγέθυνση








 

Το πρώτο μνημόνιο αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν οι μελέτες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού από την Αλεξανδρούπολη στο Μπουργκάς. Θα πρέπει να παρέχει προμήθειες αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο "Lukoil Neftochim". [EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS]

Δύο έγγραφα για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, τα οποία περιλαμβάνουν τη δέσμευση για την ταχύτατη κατασκευή ενός νέου αγωγού πετρελαίου και μια συμφωνία αποθήκευσης φυσικού αερίου, εγκρίθηκαν από την προσωρινή κυβέρνηση της Βουλγαρίας την Τετάρτη.

Το πρώτο μνημόνιο αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν οι μελέτες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού από την Αλεξανδρούπολη στο Μπουργκάς. Θα πρέπει να παρέχει προμήθειες αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο “Lukoil Neftochim”.

Το δεύτερο εγκεκριμένο μνημόνιο επικεντρώνεται στη σύναψη συμφωνίας που θα επιτρέπει στους Έλληνες προμηθευτές φυσικού αερίου να διατηρούν δυναμικότητα από τη βουλγαρική εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Τσιρέν. Σε αντάλλαγμα, οι βουλγαρικές ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να λάβουν χρονοθυρίδες για την εκφόρτωση υγροποιημένου αερίου σε ελληνικούς τερματικούς σταθμούς.

Η βουλγαρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νέος αγωγός πετρελαίου μπορεί να κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2024, ένας μάλλον φιλόδοξος στόχος.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil υποστήριξε την ιδέα που αναβίωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ για την ανανέωση των εργασιών στο έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού. Η Lukoil ισχυρίζεται ότι το έργο θα μπορούσε να συμβάλει στην αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο σήμερα εισάγει με δεξαμενόπλοια μέσω του λιμένα Rosenets στο Μπουργκάς. Η Βουλγαρία διαθέτει παρέκκλιση για τη χρήση ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2024.

Το έργο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ήταν μέρος του λεγόμενου «Grand Slam» του ρωσικού ενεργειακού έργου στη Βουλγαρία πριν από 15 χρόνια. Το Grand Slam περιλάμβανε επίσης τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπελένε και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, που κατασκευάστηκε ως μέρος του Turkish Stream. Ο πυρηνικός σταθμός Μπελένε δεν θα κατασκευαστεί, αλλά οι αντιδραστήρες έχουν παραδοθεί και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε συζήτηση για τη χρήση τους για μια νέα πυρηνική μονάδα στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι σύμφωνη με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2022.

Ορίζει ότι κάθε χώρα που δεν διαθέτει υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο έδαφός της πρέπει να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα ίσα με το 15% της ετήσιας κατανάλωσής της σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και η Βουλγαρία είναι η πλησιέστερη χώρα που διαθέτει τέτοια εγκατάσταση, όπου μπορούν να αποθηκευτούν τα υποχρεωτικά αποθέματα.

«Το μνημόνιο θα συναφθεί για 12 μήνες και θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή του από το βουλγαρικό κοινοβούλιο», ανέφερε η βουλγαρική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Από τις αρχές του έτους, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει δραστηριοποιηθεί, ιδίως σε θέματα ενέργειας.

Την Τρίτη, η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz σύναψε 13ετή συμφωνία με την τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας BOTAS για τη διαμετακόμιση 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στη Βουλγαρία.

Στον κρατικό προμηθευτή Bulgargaz έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα εκφορτώνεται σε πέντε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στη Βουλγαρία μέσω του τουρκικού δικτύου φυσικού αερίου.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου