Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Δεκ 2022
Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητά το ΔΝΤ από την Αλβανία
Κλίκ για μεγέθυνση









Σε πρόσφατη έκθεσή του, καθώς το Εκτελεστικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε τη διαβούλευση του άρθρου IV του 2022 με την Αλβανία, το ΔΝΤ έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Αλβανία όσον αφορά τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και τον πληθωρισμό. [Shutterstock/Bumble Dee]

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις αλβανικές αρχές να βελτιώσουν τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ τόνισε τη σημασία της ταχείας εξόδου από τον γκρίζο κατάλογο της FATF, κάτι που θα είναι κρίσιμο στις συζητήσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, καθώς το Εκτελεστικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε τη διαβούλευση του άρθρου IV του 2022 με την Αλβανία, το ΔΝΤ έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Αλβανία όσον αφορά τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και τον πληθωρισμό.

«Οι διευθυντές τόνισαν ότι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα είναι κρίσιμη για την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της Αλβανίας και χαιρέτισαν την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων με την ΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να συμβάλουν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το πνεύμα, οι Διευθυντές ζήτησαν συνεχή πρόοδο στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της διαφθοράς και τόνισαν τη σημασία της ταχείας εξόδου από τον γκρίζο κατάλογο της FATF», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημείωσαν επίσης ότι η καταπολέμηση της ανεπίσημης λειτουργίας θα συμβάλει στη συγκράτηση των μεταναστευτικών πιέσεων. Η άτυπη οικονομία της Αλβανίας εκτιμάται σε σχεδόν 32% της συνολικής οικονομίας, που αντιστοιχεί σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια του ΑΕΠ. Επί του παρόντος, η χώρα βιώνει ένα μαζικό μεταναστευτικό κύμα, με περίπου 700.000 ανθρώπους να εκτιμάται ότι έχουν φύγει κατά την τελευταία δεκαετία.

Είπαν επίσης ότι «σημειώνοντας τη μακροπρόθεσμη κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής, τόνισαν την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες προσαρμογής εντός του δημοσιονομικού πλαισίου».

Οι διευθυντές ζήτησαν να ενταθούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση της δημοσιονομικής διαφάνειας και αξιοπιστίας, τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της παρακολούθησης και διαχείρισης των δημοσιονομικών κινδύνων. Τα πλαίσια σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και διαχείρισης δημόσιων επενδύσεων θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν και να ενσωματωθούν πλήρως στον κύκλο του προϋπολογισμού, είπαν.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης κατά της προτεινόμενης φορολογικής αμνηστίας, δεδομένων των κινδύνων διακυβέρνησης και ξεπλύματος χρήματος.

Σύμφωνα με την πρόταση, οποιοσδήποτε ξένος πολίτης ή Αλβανός μπορεί να καταθέσει μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ σε μη δηλωμένα χρήματα στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα, απολαμβάνοντας νομική ασυλία και φόρο 5-10%. Μια προηγούμενη εκδοχή του νόμου είχε καταγγελθεί από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ αυτή η εκδοχή αποτέλεσε αντικείμενο τεταμένων συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης, της ΕΕ και διαφόρων διπλωματικών αποστολών στα Τίρανα.

Η κύρια ανησυχία των διεθνών ενδιαφερομένων είναι ότι οι εγκληματίες θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα για να ξεπλύνουν τα έσοδα από εγκλήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων, χωρίς να φοβούνται ποινή, φυλάκιση ή οποιαδήποτε συνέπεια.

Σε δήλωση που διανεμήθηκε από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα τον Ιούλιο εκφράστηκαν ανησυχίες ότι το σχέδιο θα αποδυναμώσει τους ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος, προκαλώντας ανησυχία στην ΕΕ και τα κράτη μέλη.

«Η Επιτροπή επισήμανε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το παρόν σχέδιο νόμου για τη φορολογική αμνηστία. Θα αποδυναμώσει τους ελέγχους της Αλβανίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ θα κάνει ελάχιστα για να ενισχύσει την ικανότητα της φορολογικής διοίκησης να βελτιώσει τη μελλοντική συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Επειδή οι μη φορολογικοί κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων των Αλβανών που ζουν στην ΕΕ ή στα Δυτικά Βαλκάνια, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του και απαιτείται να εισάγουν μετρητά προκειμένου να επωφεληθούν από την αμνηστία, το τρέχον σχέδιο νόμου εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τα κράτη μέλη της ΕΕ- και άλλους εταίρους, καθώς και σημαντικό κίνδυνο φήμης για τη χώρα”, προστίθεται.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το ΔΝΤ ανέφερε ότι «η οικονομία παρέμεινε ισχυρή παρά το COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ότι οι προοπτικές υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα και κοινωνική αναταραχή».

«Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη κλίνουν προς τα κάτω, ενώ εκείνοι για τον πληθωρισμό είναι προς τα πάνω. Οι περαιτέρω αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας αποτελούν βασικό κίνδυνο, ιδίως εάν προκαλέσουν μεγαλύτερες δευτερογενείς επιδράσεις και κοινωνικές αναταραχές.»
 Dec 12, 2022
πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου