Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 19 Μάρ 2024
Ο Άρειος Πάγος επιχειρεί να υποδείξει στην Ευρωπαία Εισαγγελέα τα καθήκοντά της;
Κλίκ για μεγέθυνση


EUROKINISSI
Καρυστιανού για τα επόμενα βήματα των συγγενών των θυμάτων: Θα ετοιμάσουμε έναν ογκωδέστατο φάκελο και θα τον παραδώσουμε στην Ευρωπαία εισαγγελέα

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, που προσπαθεί να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κιόβεσι, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, αλλά επιβεβαιώνει εμμέσως τις δηλώσεις ότι εμποδίζεται η περαιτέρω έρευνα για το έγκλημα των Τεμπών.

Οι Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εκπρόσωποι Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, ανέφεραν πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας πραγματοποίησε «κατόπιν αιτήματός της εθιμοτυπική επίσκεψη» στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

«Κατά τη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια, που καθορίζονται από τον κανονισμό Ε.Ε. 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ' ύλην και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε.» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι Τύπου επιχειρώντας μάλλον να υποδείξουν στην κ. Κιόβεσι τα καθήκοντά της.

Σημειώνεται ότι σε συνεντεύξεις της η Κιόβεσι τόνισε πως οι υπαίτιοι πρέπει να πληρώσουν, καυτηρίασε τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και ζήτησε την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, γιατί δεν επιτρέπει την απονομή Δικαιοσύνης.

«Σε αυτή την περίπτωση, επειδή υπάρχει αυτή η διάταξη του Συντάγματος, δεν μπορούμε να ελέγξουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα, δεν μπορούμε να βρούμε την αλήθεια όσον αφορά αυτό το μέρος της έρευνας» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» και καταδίκασε το γεγονός ότι «”πνίγουν” την υπόθεση. Αυτό είναι το σχόλιό μου. Οσα θέσαμε στο κατηγορητήριο στηρίζονται σε αποδείξεις, στηρίζονται σε έρευνα, όσα ανακαλύψαμε ψάχνοντας. Δεν γνωρίζω τι ερεύνησαν, αν άκουσαν τους μάρτυρες, αν είδαν την υπόθεση» τόνισε χαρακτηριστικά προκαλώντας αντιδράσεις.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η χθεσινή ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία έκανε ομόφωνα δεκτά τα αιτήματά της κρατώντας ανοιχτό τον φάκελο διερεύνησης του δυστυχήματος.  
 
Η ίδια κατήγγειλε την συγκάλυψη των ευθυνών και ζήτησε γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, πλήρη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού από την Κομισιόν και τον ERA, το οποίο θα πρέπει να ανακαλέσει το πιστοποιητικό ασφάλειας «μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου. 

Καρυστιανού: Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι

Σε σημερινές της δηλώσεις η κ. Καρυστιανού επεσήμανε πως χθες «όλα τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου στάθηκαν στο πλευρό μας. Θέλαμε να παραμείνει ανοιχτή η καταγγελία. Ζητήσαμε να μας παραπέμψουν σε δυο επιτροπές. Επίσης θέλουμε να εξετάσει το θέμα σχετικά με τις παρεμβάσεις και τις παραλείψεις, αυτό είναι που μας καίει. Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Στην Ελλάδα δεν μας επιτρέπεται να τους τιμωρήσουμε».

Μιλώντας στον ANT1 στηλίτευσε τη στάση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής υπογραμμίζοντας πως «δεν έκανε την δουλειά της  να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικά υπεύθυνους όλο το βάρος έχει πέσει σε δύο υπαλλήλους ενώ δεν φταίνε μόνο αυτοί. Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες δικαστές να κάνουν την δουλειά τους» σημείωσε και σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές των συγγενών είπε πως θα ετοιμάσουν έναν ογκωδέστατο φάκελο και θα τον παραδώσουν στην Ευρωπαία εισαγγελέα. 

Αναφερόμενη στη συγκέντρωση 1.330.000 υπογραφών στο ψήφισμα των Τεμπών είπε ως «Το τραγικό του θέματος είναι ποια η ανταπόκριση της Ελλάδας στις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν. Είναι ένα επιπλέον όπλο οι υπογραφές για εμάς για τις επόμενες κινήσεις μας. Εγώ από την αρχή μιλούσα για χειραγώγηση της δικαιοσύνης  τον μόνο που μου έκανε εντύπωση πως οι βουλευτές παρόλο που υπάρχουν τόσα στοιχεία συνεχίζουν να επιμένουν στην προσπάθεια συγκάλυψης. Ελπίζω στο ψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν κάποια πράγματα. Έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη  για βοήθεια. Συνεχίζουμε μόνοι μας την έρευνά μας». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επανήλθε στο ζήτημα καλώντας σήμερα τον πρωθυπουργό να αρθεί στο ύψος του αξιώματός του και να υιοθετήσει την πρόταση του για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και για παραπομπή του στην τακτική Δικαιοσύνη.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου