Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 21 Απρ 2023
Δικαίωση Ντογιάκου με τις «ευχές» της κυβέρνησης
Κλίκ για μεγέθυνση















21.04.2023, 09:20

 

 
 
Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου δικαιώθηκε από το ΕΔΔΑ και θα λάβει από το ελληνικό κράτος αποζημίωση 7.000 ευρώ, χάρη στη μεγαλοψυχία της κυβέρνησης που αποποιήθηκε τη θέση της ως αντίδικου ● Ο Ι. Ντογιάκος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ισχυριζόμενος ότι δέχτηκε πειθαρχική ποινή στερούμενος την ελευθερία της έκφρασης και εκπροσωπήθηκε από το δικηγορικό γραφείο των Αθανασίου – Γεραπετρίτη ● Ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα επιφύλασσε την ίδια γενναιόδωρη στάση απέναντι σε έναν κατάφωρα αδικημένο πολίτη ή απέναντι, για παράδειγμα, στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη που κατηγορήθηκε άδικα για το ίδιο αδίκημα.

Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η μεγαλοψυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αναγνώρισε το δίκαιο και ουσιαστικά αποποιήθηκε τη θέση της ως αντιδίκου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ). Και μη φανταστεί κανείς ότι αυτή η μεγαλοσύνη αφορούσε κάποιον άδικα ξεχασμένο στις φυλακές κρατούμενο ή τους γονείς μιας δολοφονημένης γυναίκας που απελπισμένοι προσέφυγαν εκεί. Οχι βέβαια!

Η αποποίηση των επιχειρημάτων του Δημοσίου αφορούσε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, που δικαιώθηκε στο ΕΔΔΑ ισχυριζόμενος ότι δέχτηκε πειθαρχική ποινή στερούμενος την ελευθερία της έκφρασης. Η είδηση αποκαλύφθηκε στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής» και δημοσιεύτηκε αμέσως μετά από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως δικαίωση του Ι. Ντογιάκου για την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου! Στην ουσία πρόκειται για μια καταδίκη της Ελλάδας που αποσύρεται (αρχειοθετείται) αφού με γενναιότητα το ελληνικό κράτος θα πληρώσει 7.000 ευρώ στον κ. Ντογιάκο ως αποζημίωση.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Ι. Ντογιάκος το 2014, λίγο πριν από τις εκλογές, εξελέγη με 39 ψήφους (από τους συνολικά 82) προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Ωστόσο, όταν έγινε η εκλογή του υπήρχε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του, όμως η -επί Σαμαρά- ηγεσία του Αρείου Πάγου δήλωσε τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές ότι αυτό δεν αποτελούσε κώλυμα καθώς δεν του είχε ακόμα επιδοθεί πειθαρχική καταδίκη. Στη συνέχεια και εφόσον είχαν διατυπωθεί εξ αρχής αντιρρήσεις για την εκλογή ζητήθηκε η γνωμοδότηση από τη νέα πλέον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Τότε, με μια πρωτοφανή για τα δικαστικά δρώμενα κίνηση, ο κ. Ντογιάκος συγκάλεσε την ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών με αντικείμενο την «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών». Αντί δηλαδή να κάνει έγγραφη αναφορά, όπως ήταν το αναμενόμενο για τους κοινούς «θνητούς» δικαστικούς, προτίμησε να εμπλέξει την Ολομέλεια για το προσωπικό του θέμα. Η Ολομέλεια ωστόσο αναβλήθηκε, προφανώς διότι μεγάλος αριθμός δικαστών δεν επιθυμούσε να εμπλακεί στο θέμα.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κίνησε τότε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του για κατάχρηση εξουσίας και το 2016 τιμωρήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο με επίπληξη και στη συνέχεια από το δευτεροβάθμιο με στέρηση μισθού 40 ημερών. Ο κ. Ντογιάκος προσέφυγε στο ΕΔΔΑ με τον ισχυρισμό ότι παραβιάστηκε το άρθ. 10 της ΕΣΔΑ για το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης. Δικαίωμα που σήμερα μάλλον έχει ψιλοξεχάσει ο κ. Ντογιάκος με τις γνωμοδοτήσεις, τις παρεμβάσεις του, την πρωτοφανή αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΔΑΕ) αλλά και την άρνησή του ως εκπροσώπου του θεσμού της δικαιοσύνης να συναντηθεί -όπως αρνήθηκε και η κυβέρνηση- με την επιτροπή Libe του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο της επίσκεψης για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, την καταρράκωση του κράτους δικαίου και τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

Ανεξάρτητα βέβαια από το αν ο κ. Ντογιάκος θα δικαιωνόταν από το ΕΔΔΑ διότι στερήθηκε το δικαίωμα της έκφρασης (δηλαδή τη σύγκληση της Ολομέλειας), ο αντίδικος, δηλαδή η Ελλάδα, στάθηκε στο πλευρό του.

Κι ενώ το ελληνικό Δημόσιο σε όλες τις άλλες περιπτώσεις παρίσταται και υπερασπίζεται τα επιχειρήματά του, τώρα κατέθεσε τα όπλα, αναγνώρισε με σθένος ότι η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στον Ισ. Ντογιάκο παραβίασε την ελευθερία της έκφρασής του (!), αποδίδει το χρηματικό ποσόν που παρακρατήθηκε από τον μισθό του και καλεί το ΕΔΔΑ να αρχειοθετήσει την υπόθεση.

Λεπτομέρεια: στην προσφυγή του κατά της Ελλάδας ο κ. Ντογιάκος εκπροσωπήθηκε από το δικηγορικό γραφείο των Αθανασίου – Γεραπετρίτη.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση των αρίστων θα επιφύλασσε την ίδια γενναιόδωρη στάση της προπληρωμής απέναντι σε έναν κατάφωρα αδικημένο πολίτη ή απέναντι, για παράδειγμα, στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη που κατηγορήθηκε άδικα για το ίδιο αδίκημα (υπέρβαση εξουσίας).

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου