Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 04 Απρ 2023
Στόχος της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
Κλίκ για μεγέθυνση












 

«Υποθέτω ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Τερέσα Ριμπέρα, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας. [Copyright / European Union]

Η Ισπανία θα επιδιώξει συμφωνία σχετικά με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμά της είναι πάντως λιγότερο βιαστικό από αυτό της Κομισιόν.

«Υποθέτω ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Τερέσα Ριμπέρα, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα (28 Μαρτίου) η εφημερίδα Financial Times.

Τα σχόλια της Ριμπέρα έγιναν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 υπουργοί Ενέργειας της  ΕΕ συζήτησαν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο εβδομάδες.

Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν στα ύψη το περασμένο καλοκαίρι, αφού η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ, οι Βρυξέλλες κατέθεσαν μια μεταρρύθμιση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μια κίνηση που αποσκοπεί στην παροχή εγγυημένων εσόδων για τους επενδυτές και σταθερότερων τιμών για τους καταναλωτές.

«Το ισχύον πλαίσιο δίνει υπερβολική βαρύτητα και σημασία στις βραχυπρόθεσμες αγορές», οι οποίες είναι «εξ ορισμού ασταθείς», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανοίγοντας την εκδήλωση με βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό.

Οι Βρυξέλλες θέλουν νέους κανόνες της ΕΕ «πριν από το χειμώνα»

Η Επιτροπή πιέζει επί του παρόντος για την ταχεία έγκριση της μεταρρύθμισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών.

Ο στόχος είναι οι νέοι κανόνες να έχουν «τεθεί σε ισχύ πριν από τον χειμώνα», δήλωσε η Σίμσον μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι αναμένει να συμφωνηθεί «μια γενική προσέγγιση» μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της σουηδικής Προεδρίας, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, η Ριμπέρα εμφανίστηκε λιγότερο βιαστική όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι αναμένει «μια πολιτική συμφωνία κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας μέχρι το τέλος του έτους», έτσι ώστε οι νέοι κανόνες της ΕΕ να είναι σε ισχύ το 2024 κατά τη διάρκεια της βελγικής προεδρίας και πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024.

Μάλιστα, η Ριμπέρα δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα επιδιώξει μια βαθύτερη μεταρρύθμιση από αυτή που περιλαμβάνεται στην πρόταση της Επιτροπής, κάτι που μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί η συμφωνία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο βαθιά από ό,τι έχουμε στο τραπέζι αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην εκδήλωση των Financial Times, η οποία υποστηρίχθηκε από την πολωνική εταιρεία παροχής ενέργειας PGE. Για παράδειγμα, «υπάρχουν πράγματα που εξακολουθούν να λείπουν»  από το σημερινό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, είπε, αναφέροντας την ανάγκη να «χτιστεί ενα επιχειρηματικό σχέδιο» για λύσεις όπως η διαχείριση της ζήτησης και η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Φυσικά πρέπει να δημιουργήσουμε ενα επιχειρηματικό σχέδιο για την αποθήκευση», δήλωσε η Ριμπέρα, αναφέροντας ως παραδείγματα τις μπαταρίες και την άντληση υδροηλεκτρικής ενέργειας. «Και νομίζω ότι αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε αυτή την οδηγία για τον σχεδιασμό της αγοράς».

Η Ευρώπη χρειάζεται επίσης μια πιο συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών σε περιόδους κρίσης, υποστήριξε η Ισπανίδα υπουργός, σημειώνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν όλες τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνουν αυτό.

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στο δημοσιονομικό περιθώριο κάθε κράτους μέλους. Διότι αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχουν ορισμένα κράτη μέλη όπου οι πολίτες και οι ΜμΕ

μπορούν να καλυφθούν και άλλα όχι», δήλωσε.

Ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση

Οι ανησυχίες σχετικά με τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς είναι επίσης διαδεδομένες στην Πολωνία.

Πέρυσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, θέσπισαν έκτακτα μέτρα για να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να φορολογήσουν τα έσοδα που δημιουργούνται πέραν του πλαφόν στις εταιρείες ενέργειας λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου.

Αυτό προκαλεί ανησυχία στην PGE, η οποία εκτιμά ότι το επενδυτικό κενό στην Πολωνία ανέρχεται σε περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 – κυρίως σε νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η συμπίεση των εσόδων των ενεργειακών εταιρειών δεν είναι ίσως η σωστή επιλογή από τη δική μας οπτική γωνία», δήλωσε η Ουάντα Μπουκ, αντιπρόεδρος ρυθμιστικών υποθέσεων της PGE.

Η WindEurope, μια εμπορική ένωση, είναι επίσης μεγάλος επικριτής των ανώτατων ορίων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν ξεφυτρώσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ από την αρχή της κρίσης. Σύμφωνα με την εμπορική ένωση, οι επενδύσεις πέρυσι παρεμποδίστηκαν σοβαρά από τα ανώτατα όρια τιμών, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πληθωρισμού και τα ρυθμιστικά εμπόδια.

«Δεν υπήρξε ούτε μία τελική επενδυτική απόφαση σε κανένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο κανονικού μεγέθους στην Ευρώπη επί 15 μήνες μέχρι την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Γκιλς Ντίξον, διευθύνων σύμβουλος της WindEurope.

«Η Ευρώπη έχει γίνει ένα μη ελκυστικό μέρος για να επενδύσει κανείς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ειδικά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία είναι μεγάλο κόστος», υποστήριξε ο Ντίξον, λέγοντας ότι «οι επενδυτές έχουν τρομάξει» από τις ασυντόνιστες παρεμβάσεις στις εθνικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σας παρακαλώ, μην τα κάνετε θάλασσα»

Ο Ντίξον επαίνεσε την πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την κατάργηση των εθνικών ανώτατων ορίων εσόδων, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή «θα φέρει τους επενδυτές πίσω στην Ευρώπη» και «θα στείλει τα σωστά μηνύματα στους επενδυτές».

«Σας παρακαλώ, μην τα κάνετε θάλασσα στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο», παρακάλεσε, προτρέποντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υιοθετήσουν την πρόταση της Επιτροπής με όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές.

Η Μπουκ επαίνεσε επίσης τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Επιτροπής, λέγοντας ότι η πρόταση ήταν «αρκετά στενή για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των τελευταίων 16 μηνών», ενώ προωθούσε τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την αντιμετώπιση των σημερινών αδυναμιών της αγοράς.

Ακόμα, είπε ότι η PGE αναζητούσε ευέλικτη ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει τον αυξανόμενο στόλο των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τους επερχόμενους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

«Υπάρχουν εταιρείες στην Πολωνία που αναρωτιούνται πολύ σοβαρά αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν στη δυναμική φυσικού αερίου και αν θα οδηγηθούν σε φαινόμενα εγκλωβισμού» στο ενεργειακό μείγμα της χώρας για τα επόμενα 30-40 χρόνια, δήλωσε η Μπουκ.

Αλλά αν η μεταρρυθμισμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ αποκλείσει τις επενδύσεις σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, τότε η Πολωνία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διατηρήσει τους σταθμούς άνθρακα σε λειτουργία ως εφεδρικούς, δήλωσε η Μπουκ.

«Αυτό είναι το ερωτηματικό που εξακολουθεί να υπάρχει. Και είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο».

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου