Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 03 Αύγ 2023
Κλωτσάει η βιομηχανία της ηλικιακής ενέργειας για τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Η ηλιακή βιομηχανία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη, με 40 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένα το 2022, σχεδόν 50% περισσότερα από ό,τι το 2021. [Solarimo / Pixabay]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει την σπατάλη ηλιακής ενέργειας και τις αρνητικές τιμές από τα έσοδα των έργων, δήλωσε την Τρίτη (1 Αυγούστου) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ομάδα ενώσεων ηλιακής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ηλιακή βιομηχανία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη, με 40 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένα το 2022, σχεδόν 50% περισσότερα από ό,τι το 2021.

«Αν και το 2023 θα προσφέρει πιθανότατα άλλο ένα καλοκαίρι ρεκόρ για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας», γράφουν οι ενώσεις σε επιστολή που απευθύνεται στην Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, προειδοποιούν ότι τα προβλήματα με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, η έλλειψη ευελιξίας στο σύστημα και οι ασταθείς τιμές επηρεάζουν αρνητικά τα έργα.

«Η ενεργειακή και η κλιματική κρίση απαιτούν να αυξήσουμε τα ποσοστά ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα. Περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να αναλάβουμε δράση για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και να μετριάσουμε την ενεργειακή σπατάλη», γράφουν οι 19 ενώσεις, 16 από τις οποίες εκπροσωπούν τον κλάδο στις χώρες της ΕΕ. Οι υπόλοιποι υπογράφοντες εκπροσωπούν την ΕΕ στο σύνολό της, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Περιορισμός και αρνητικές τιμές

Μια σημαντική ανησυχία για τον κλάδο είναι ότι η ηλιακή ενέργεια αποκόπτεται όλο και περισσότερο από το δίκτυο σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, μερικές φορές υπέρ της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που ρυπαίνει σε μεγάλο βαθμό.

Φέτος, παρατηρήθηκαν περικοπές σε χώρες της ΕΕ, ιδίως στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες διέκοψαν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας λόγω της απροσδόκητα μειωμένης ζήτησης, ενώ οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα συνέχισαν την παραγωγή.

«Λόγω της εξάρτησης από το λεγόμενο ‘φορτίο βάσης’ και της έλλειψης καθαρής ευελιξίας του συστήματος, καίγεται άνθρακας με υψηλές εκπομπές – και σπαταλιέται καθαρή, χαμηλού κόστους ηλιακή ενέργεια», αναφέρεται στην κοινή επιστολή.

Παράλληλα, ο κλάδος προειδοποιεί ότι οι μη αντιμετωπιζόμενες ασταθείς τιμές ενέργειας και οι «πολύ συχνές» αρνητικές τιμές θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις σε νέα ηλιακά περιουσιακά στοιχεία.

«Μια μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών, που σήμερα εκφράζεται με αιχμές τιμών ή αρνητικές τιμές, θα είναι το νέο φυσιολογικό», γράφουν οι ενώσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτά σημαίνουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα και πιθανή απώλεια εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα δίκτυα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες ΑΠΕ

Πολλές λύσεις σε αυτά τα ζητήματα έχουν ήδη προταθεί στο νόμο της ΕΕ για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που εγκρίθηκε το 2018. Ωστόσο, αυτός δεν έχει εφαρμοστεί σωστά σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, οι ενώσεις καλούν τις χώρες της ΕΕ να βελτιώσουν την ετοιμότητα των δικτύων και να επιταχύνουν την αδειοδότηση και την κατασκευή υποδομών δικτύου.

Με την αναμενόμενη έξαρση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα δίκτυα δεν μπορούν να περιμένουν και πρέπει να αρχίσουν να εξελίσσονται, μεταξύ άλλων με προληπτικές επενδύσεις, υποστηρίζουν.

Η ευελιξία πρέπει επίσης να εισαχθεί σε όλο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, από την προσαρμογή των δικτύων έως την αύξηση της ανταπόκρισης των κατοικιών στα σήματα τιμών. Παράλληλα, η Ευρώπη χρειάζεται πρόσθετη αποθηκευτική ικανότητα και κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας όταν η ζήτηση, και συνεπώς οι τιμές, είναι χαμηλές, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ενώσεις ζητούν επίσης να αντιμετωπιστούν τα ρυθμιστικά εμπόδια και οι διπλές χρεώσεις όταν πρόκειται για υβριδικά έργα όπου η παραγωγή ηλιακής ενέργειας συνδυάζεται με αποθήκευση ή άλλη πηγή παραγωγής, όπως η αιολική ενέργεια.

Παράλληλα, οι επενδυτές πρέπει να λάβουν το σωστό μήνυμα και να γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια είναι σταθερές μακροπρόθεσμα, υποστηρίζουν οι ενώσεις.

Αυτό μπορεί να γίνει με τις συμβάσεις διαφοράς, οι οποίες παρέχουν εγγυημένα έσοδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένας τρόπος σταθεροποίησης των ασταθών τιμών ενέργειας στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προτάθηκε τον Μάρτιο του 2023.

Ωστόσο, προειδοποιούν ενάντια σε ένα άλλο πιθανό στοιχείο της μεταρρύθμισης – την παράταση ενός αμφιλεγόμενου ανώτατου ορίου εσόδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – λέγοντας ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο «υπερβολικής αποκοπής των επιπλέον κερδών των εμπορικών ηλιακών περιουσιακών στοιχείων που αντισταθμίζουν τις περιόδους χαμηλών εσόδων».

Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στην Ευρώπη αυτή τη δεκαετία. Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη παραγωγής 600 GW έως το 2030, η οποία θα πρέπει να συμβάλει στην αντικατάσταση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ρωσική ενέργεια.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου