Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 07 Δεκ 2023
Εσεκίμπο / Η εξαφάνιση ελικοπτέρου απειλεί να ανάψει το φιτίλι στη διένεξη Γουϊάνας - Βενεζουέλας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Στρατιωτικό ελικόπτερο της Γουϊάνας χάθηκε από τα ραντάρ και την επικοινωνία μέσω ασυρμάτου ενώ πετούσε προς τα σύνορα με την Βενεζουέλα, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μεγάλη κλιμάκωση κινήσεων στρατιωτικών μονάδων και από τις δύο χώρες, καθώς είναι σε εξέλιξη το νέο επεισόδιο στην υπεραιωνόβια διένεξη για τον έλεγχο του Εσεκίμπο, μίας τεράστιας έκτασης ζούγκλας στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού αλλά και της αντίστοιχης θαλάσσιας περιοχής που εκτείνεται στον Ατλαντικό.

Το τελευταίο γνωστό στίγμα του ελικοπτέρου τοποθετείται περίπου 50 χλμ. ανατολικά των συνόρων. Το ελικόπτερο φέρεται να είχε διμελές πλήρωμα και σε αυτό να επέβαιναν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί που κατευθύνονταν στα σύνορα προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εκεί δυνάμεις της Γουϊάνας. Η πτήση πραγματοποιείτο υπό κακές καιρικές συνθήκες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Ομάρ Χαν ανέφερε ότι το ελικόπτερο είναι από τα πλέον σύγχρονα που διαθέτει η χώρα (ένα Bell 412 EPI) και διέψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία που να συνδέει την εξαφάνισή του με κάποια επιθετική ενέργεια εναντίον του. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι στην έρευνα από σήμερα Πέμπτη θα εμπλακούν και στελέχη των υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η είδηση προκάλεσε νέα ανησυχία διεθνώς για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν κινητοποιηθεί στρατιωτικές μονάδες με βαρύ οπλισμό και οχήματα, καθώς η Βενεζουέλα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις της στις εκτάσεις που ελέγχει η Γουϊάνα.

Σημειώνεται ότι η έκταση των 160.000 τ.χλμ. (για σύγκριση, η χερσαία έκταση της Ελλάδας είναι 132.000 τ.χλμ.) έχει μόλις 125.000 κατοίκους. Η διένεξη που αρχικά οφείλεται στις συμφωνίες μεταξύ των πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων Βρετανίας, Ισπανίας και Ολλανδίας, έγινε ξανά «ενδιαφέρουσα» μετά τον εντοπισμό κοιτασμάτων 11 δισ. βαρελιών πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ακτών στον Ατλαντικό.

Η Βενεζουέλα επιμένει ότι η περιοχή είναι δική της σε συνέχεια της ισπανικής κυριαρχίας, ενώ η Γουϊάνα ότι ισχύουν τα σύνορα που όρισε η διεθνής διαιτησία 1899 και στη συνέχεια η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στα μέσα του 20ου αιώνα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προχώρησε σε δημοψήφισμα και «πήρε εντολή» για διεκδίκηση του Εσεκίμπο, ενώ ήδη έχουν σχηματιστεί και τα εταιρικά «κελύφη» για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του.

Ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφαάν Αλί έχει ήδη κάνει λόγο για επαφές με συμμάχους και εταίρους της χώρας, προκειμένου οι αμυντικές συμφωνίες να οδηγήσουν σε ενίσχυση της προστασίας του Εσεκίμπο, που αποτελεί τα δύο τρίτα της χώρας. «Λαμβάνουμε αυτή την απειλή πολύ σοβαρά και έχουμε ξεκινήσει μια σειρά προληπτικών μέτρων για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα αυτής της περιοχής ... Εάν η Βενεζουέλα συνεχίσει να να ενεργεί με αυτόν τον απερίσκεπτο και περιπετειώδη τρόπο, η πλευρά μας θα πρέπει να απαντήσει ... Και αυτό είναι που χτίζουμε. Χτίζουμε μια περιφερειακή απάντηση».

www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου