Γαστρονομία - Διατροφή
Λίστα αντικειμένων
Τετάρτη 09 Οκτ 2019
Posted: 07 Oct 2019 09:29 PM PDT
Οι τροφές που όχι μόνο μειώνουν τον
κίνδυνο εμφάνισης κακής χοληστερόλης, αλλά και καθαρίζουν τις
αρτηρίες μας.
Η υψηλή
χοληστερόλη (LDL), η οποία είναι γνωστή και ως "κακή χοληστερόλη",
είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή...
Τρίτη 01 Οκτ 2019
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977
από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια
κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση
Χορτοφάγων (IVU). Έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την IVU, θέλει να αναδείξει...
Τρίτη 01 Οκτ 2019
Η Διεθνής Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή
Οργανισμό Καφέ (ICO), που συσπειρώνει τις παραγωγούς και
καταναλώτριες χώρες καφέ, κι έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η
Οκτωβρίου, με σκοπό να προωθηθεί η κατανάλωση καφέ και να τιμηθεί
το δημοφιλές αφέψημα, με σειρά...
Τρίτη 01 Οκτ 2019
Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο και
παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές. Η δημοφιλία του μπορεί να
αποδοθεί στο αναζωογονητικό αίσθημα που προκαλεί και το οποίο
οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία είναι ένα από συστατικά του. Έχει
υπολογιστεί ότι κάθε μέρα καταναλώνονται πάνω...
Σάββατο 21 Σεπ 2019
Πρίτζελ (Pretzel): λεπτό, αλμυρό και εύθρυπτο αρτοσκεύασμα, σε
σχήμα χαλαρού κόμπου, δημοφιλέστατο στις ΗΠΑ. Παρασκευάζεται από
αλεύρι, μαγιά, νερό, σταχτόνερο (αλισίβα) και αλάτι. Το μέγεθος
ενός κλασσικού πρίτζελ, με το δικό μας κουλουράκι, σχεδόν
ταυτίζονται. Οι αμερικανικές αρτοβιομηχανίες φτιάχνουν
μίνι-πρίτζελ στο τέταρτο ενός συνηθισμένου, αλλά...
Σάββατο 14 Σεπ 2019
Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της
Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες
που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.
Ως τόποι καταγωγής της ελιάς έχουν προταθεί, διαχρονικά και από
πολλούς ερευνητές, διάφορες περιοχές όπως η ανατολική...
Πέμπτη 22 Αυγ 2019
Γράφει η Ειρήνη
Κοντοπίδου*
Τα σύκα (Ficus Carica) είναι ένα από τα πρώτα καλλιεργούμενα
φρούτα. Τα αποξήραναν και τα αποθήκευαν για μεταγενέστερη
κατανάλωση.
Λίγα ιστορικά στοιχεία
Η Βίβλος αναφέρει ότι υπήρχε μια συκιά στον Κήπο της Εδέμ ενώ τα
σύκα είναι τα φρούτα που αναφέρονται περισσότερο μέσα σε...
Τετάρτη 21 Αυγ 2019
Assil
Giacheia
20 Αυγούστου
2019
Η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουν,
είναι μια χώρα γεμάτη ιστορία και περιβάλλεται από την αγκαλιά της
Μεσογείου. Ωστόσο, αυτή η όμορφη
χώρα έχει ακόμη περισσότερα να προσφέρει. Είναι αναμφισβήτητα το σπίτι σε μερικά από τα
καλύτερα τρόφιμα που θα βρείτε οπουδήποτε σε ολόκληρο...
Κυριακή 04 Αυγ 2019
Ο όρος σαμπάνια είναι η κατωχυρωνένη ονομασία
προέλευσης για τον αφρώδη οίνο που παράγεται στην περιοχή της
Καμπανίας (Champagne), στη Γαλλία. Η ρίζες της βρίσκονται πίσω στο
17ο αιώνα και πατέρας της θεωρείται ο βενεδικτίνος μοναχός Ντομ
Πιερ Περινιόν (1639-1715), υπεύθυνος για την κάβα...
Τρίτη 23 Ιουλ 2019
Τα βότανα xαρίζουν γεύση στα πιάτα,
ενισχύοντας παράλληλα τη διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσια
σε φυτοχημικά, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τερπένια που
έχουν μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό.
Κάθε βότανο έχει διαφορετικά οφέλη και ενσωματώνοντάς το στη
διατροφή σας θα κάνετε τις συνταγές πιο υγιεινές.
Παρακάτω τα...
Κυριακή 21 Ιουλ 2019
Οι πατάτες σε οποιαδήποτε μαγειρική εκδοχή τους είναι ένα φαγητό
που προτιμάται από πολλούς. Τις δε τηγανιτές τις λατρεύουν μικροί
μεγάλοι.
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό
έντυπο British Medical Journal, τα νέα για τους
λάτρεις της πατάτας δεν είναι και τόσο
καλά.
Σύμφωνα με...
Τετάρτη 10 Ιουλ 2019
Η Σουηδή γεωπόνος Εύα Έκεμπλαντ
Σουηδή γεωπόνος, γνωστή από την εξαγωγή αμύλου και αλκοόλης από
την πατάτα. Η ανακάλυψή της συνέβαλε στην διάδοση της πατάτας στην
Σουηδία, που μέχρι τότε ήταν προνόμιο των αριστοκρατών. Υπήρξε η
πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας...
Τρίτη 18 Ιουν 2019
H 18η Ιουνίου έχει οριστεί από την διεθνή κοινότητα ως Ημέρα
Βιώσιμης Γαστρονομίας με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ,
που ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 2016.
Σκοπός του εορτασμού είναι να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο
της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου
ανάπτυξης,...
Δευτέρα 17 Ιουν 2019
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου
Το καρπούζι, Citrullus lanatus, όπως είναι η επίσημη ονομασία
του, ανήκει στην οικογένεια των βοτάνων Curcurbitaceae και είναι
"ξαδέρφια" με το αγγούρι και την κολοκύθα.
Υπάρχει από το 2.500 π.Χ και πράγματι αποτελείται από 92% νερό.
Γι'αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι...
Παρασκευή 14 Ιουν 2019
Στις 5 Νοεμβρίου 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει στο
ημερολόγιό του ότι οι άνδρες του είδαν ένα νέο φυτό στην Κούβα, που
οι ντόπιοι ονομάζουν μαχίζ. Ήταν το γνωστό μας καλαμπόκι (Zea Mays,
η επιστημονική του ονομασία), ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά...
Τετάρτη 29 Μαΐ 2019
της Αγγελικής
Μήλιου, βιολόγου,
Το βερίκοκο (ορθότερα
"βερίκοκκο") είναι ο καρπός της βερικοκιάς. Η μακρόχρονη ιστορία
της βερικοκιάς αποτελούσε το χρυσόμηλο των Ρωμαίων και η
επιστημονική ονομασία του βερίκοκου είναι prunus
armeniaca.
Προέρχεται
από την Κίνα και λέγεται ότι καλλιεργείται τα τελευταία τουλάχιστον
4.000 χρόνια. Το φρούτο είναι σαρκώδης, σφαιρικό, με...
Παρασκευή 24 Μαΐ 2019
Λίγες ημέρες έχουν απομείνει
από τις Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Το
άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί χαρακτηρίζουν την εποχή και την
κοινωνία μας, πόσο μάλλον τους πολιτικούς μας προεκλογικά! Μην
ξεχνάτε ότι έχουμε παράδοση στο να αριθμούμε πολλούς υποψηφίους
στις εκλογικές μάχες, οπότε σίγουρα αυτό το...
Κυριακή 19 Μαΐ 2019
Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ science
Νέες μελέτες δείχνουν ότι η
κορινθιακή σταφίδα είναι ένα «superfood» ευεργετικό για όλους, και
ιδιαίτερα για τους διαβητικούς!
Είναι ένας (άγνωστος σε πολλούς)
διατροφικός «θησαυρός» που κοστίζει όμως ελάχιστα, με «βούλα»
αποκλειστικώς ελληνική. Είναι γλυκιά αλλά μπορεί να βοηθήσει ακόμη
και τους...
Σάββατο 18 Μαΐ 2019
Χαρουπιά
Βιότοπος – περιγραφή:
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Ceratonia siliqua (Κερατονία
η έλλοβος) και ανήκει στην οικογένεια των Κεσαλπινιδών. Το λατινικό
Ceratonia προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κέρας και έχει
σχέση με το κερατόμορφο σχήμα του καρπού. Η λέξη siliqua στα
λατινικά σημαίνει...
Τετάρτη 15 Μαΐ 2019
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική
και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ
κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό.
Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν
στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες...