Γαστρονομία - Διατροφή
Λίστα αντικειμένων
Κυριακή 28 Απρ 2019
Το περίφημο τυρί καμαμπέρ
Η γαλλίδα αγρότισσα Μαρί Αρέλ (Marie Harel), ήταν αυτή που
ανακάλυψε το εκλεκτό και πανάκριβο τυρί καμαμπέρ.
Γεννήθηκε ως Μαρί-Κατρίν Φοντέν στις 28 Απριλίου 1761 στο χωριό
Κρουτ της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία. Το 1785 παντρεύτηκε
τον εργάτη Ζαν Αρέλ και...
Δευτέρα 01 Απρ 2019
Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του
περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της
γεύσης (Physiologie du Goût).
O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin)
γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας.
Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα
του δικηγόρου, σύμφωνα...
Τετάρτη 27 Μαρ 2019
Η παέγια (paella) είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ισπανικής
κουζίνας, με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν και μαγειρεμένο με κρέας,
θαλασσινά και λαχανικά. Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό
σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ
στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια. Παραδοσιακά...
Τρίτη 26 Μαρ 2019
Το σπανάκι (Spinacea Olarecea η επιστημονική του ονομασία) δεν
είναι μόνο ένα νόστιμο λαχανικό, που τρώγεται μαγειρεμένο
(σπανακόρυζο) ή ωμό σε σαλάτες, αλλά και χρήσιμο στον ανθρώπινο
οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητός του σε σίδηρο και
βιταμίνες Α και C.
Πιστεύεται ότι το σπανάκι έλκει...
Τρίτη 19 Μαρ 2019
- Τα θαλασσινά εκτός από τη
ξεχωριστή τους γεύση, χαρακτηρίζονται και ως πολύ θρεπτικές
τροφές.
- Το θέμα της χοληστερόλης και τι
πρέπει να προσέξετε στη συντήρησή τους.
Τα θαλασσινά αποτελούν αγαπημένη
τροφή πολλών ανθρώπων λόγω της ιδιαίτερης και «ντελικάτης» γεύσης
τους. Στα θαλασσινά ανήκουν τα μαλάκια...
Δευτέρα 18 Μαρ 2019
Εάν έπεσε ποτέ στα χέρια σας το τετράδιο με τις συνταγές της
γιαγιά, της προ-γιαγιά ή της προ-προ-γιαγιάς, ίσως και να σας
προκάλεσε κάποια έκπληξη. Αν και πολλοί σύγχρονοι σεφ πιστεύουν ότι
η γαστρονομική δημιουργικότητα είναι κάτι νέο, η μαγειρική πάντοτε
έκρυβε εκπλήξεις. Στο...
Δευτέρα 11 Μαρ 2019
Την ιχθυοφαγία στην
αρχαία Ελλάδα μελετάει η ζωο-αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αιγαιακής
Προϊστορίας για την Ανατολική Κρήτη και συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο
Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), Δρ. Δήμητρα Μυλωνά, συλλέγοντας
στοιχεία από γραπτές πηγές, επιστημονικά κείμενα αλλά και από τη
μελέτη διαφόρων ευρημάτων.
«Μπορούμε επίσης να
κατανοήσουμε πολλά από τα...
Παρασκευή 08 Μαρ 2019
Συμβουλές για να προμηθευτούμε τα καλύτερης ποιότητας
σαρακοστιανά εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Θαλασσινά, ταραμάς και χαλβάς κυριαρχούν στο τραπέζι της Καθαρής
Δευτέρας και της Σαρακοστής, αλλά η επιλογή τους έχει πολλά
μυστικά. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε συμβουλές
για το...
Κυριακή 24 Φεβ 2019
«Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ερεύνησε το αυγοτάραχο και τα
αποτελέσματα in vitro έδειξαν ότι ήταν αναζωογονητικό για τις
αρτηρίες. Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο
έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων
«Journal of Agricultural & Food Chemistry». Σε επόμενη in vivo
έρευνα σε συνεργασία...
Τρίτη 19 Φεβ 2019
Την Εφαρμοσμένη Πρακτική της φημισμένης Ελληνικής Γαστρονομίας
απολαύσαμε την Κυριακή, 17/2/2019, στο γεύμα με την ευκαιρία της
πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου «Γέφυρα Ζωής» στο πολιτιστικό
κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», Ιερά Οδός 154,
Αθήνα.
Το 1998 αναπτύχθηκε με την στήριξη των Σταυροδρομιών Αγροτικής
Πληροφόρησης και...
Τετάρτη 06 Φεβ 2019
Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα
περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και
γαλακτοκομικών προϊόντων
Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα
περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και
γαλακτοκομικών προϊόντων
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από...
Τετάρτη 06 Φεβ 2019
Τις περισσότερες φορές, οι ντομάτες που αγοράζουμε από το
σουπερμάρκετ ή τον μανάβη της γειτονιάς είναι άοσμες και η
γεύση τους είναι επίπεδη. Είναι σα να τρως χαρτόνι.
Γνωρίζουμε ότι οι ντομάτες πλέον συλλέγονται
άγουρες και υποβάλλονται σε επεξεργασία που θα τις
καταστήσει ανθεκτικές στα παράσιτα...
Τετάρτη 30 Ιαν 2019
Το κρουσάν είναι ένα δημοφιλές προϊόν ζύμης, που τα τελευταία
χρόνια τείνει να πάρει την θέση του σάντουιτς, στην κατηγορία του
γρήγορου φαγητού.
Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουσάν
έχει αυστριακή προέλευση και περιπετειώδη ιστορία, η οποία ξεκινά
το 1683, όταν τα στρατεύματα...
Πέμπτη 24 Ιαν 2019
Το κλασικό παγωτό ξυλάκι, με βανίλια και επικάλυψη σοκολάτας,
είναι μια γευστική και δροσιστική λιχουδιά, που δεν αφήνει κανένα
ασυγκίνητο. Είναι ανακάλυψη του 20ού αιώνα και προέρχεται από τις
Ηνωμένες Πολιτείες.
Δημιουργός του, ένας Δανός μετανάστης ονόματι Κρίστιαν Κεντ
Νέλσον (1893-1992). Ο Νέλσον δίδασκε στο...
Σάββατο 19 Ιαν 2019
Στην αποκρυπτογράφηση του DNA της...ελληνικής
φέτας προέβησαν ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών
Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ δρ Γεώργιος Τσάγκαρης και δρ Αθανάσιος
Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση σε διεθνές
περιοδικό, ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας
πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα...
Σάββατο 19 Ιαν 2019
Δημοφιλές σνακ από καβουρντισμένους κόκκους αραβοσίτου. Προτού
το ανακαλύψουν οι κινηματογραφόφιλοι ήταν ήδη γνωστή και αγαπητή
συνήθεια στους κατοίκους των σπηλαίων. Το παλαιότερο εύρημα,
ηλικίας 5.000 ετών, εντοπίστηκε στο Νέο Μεξικό και οι επιστήμονες
το θεωρούν καθαρά αμερικανικό προϊόν.
Οι ιθαγενείς το απολάμβαναν τοποθετώντας έναν...
Τρίτη 15 Ιαν 2019
Τα λεμόνια είναι η αγαπημένη τροφή του συκωτιού μας. Είναι η
τροφή αυτή που καθαρίζει όλο τον οργανισμό μας και βοηθά να
λειτουργούν όλα «ρολόι».
Περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C που βοηθούν στην
παραγωγή ενζύμων από το συκώτι και την καλύτερη χώνεψη. Ο...
Παρασκευή 11 Ιαν 2019
Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr
Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη
νόσο του εντέρου (νόσος
του Crohn και
ελκώδης κολίτιδα) και προς το παρόν υπάρχουν λίγες θεραπείες
που είναι αποτελεσματικές μακροχρόνια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο
του Louisville της Αμερικής και σε Πανεπιστήμιο στην...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ.
Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό
για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.
Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι
μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα
μέταλλα...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Πριν από
μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν οι καταγγελίες ενός ιχθυολόγου στο
Μεσολόγγι για τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων φορμόλης σε
ιχθυοκαλλιέργειες. Η δικαιοσύνη προτίμησε να κυνηγήσει τον ίδιο,
αντί να ασχοληθεί με τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε.
Σήμερα, ο Πρύτανης και διευθυντής του τμήματος Χημείας του
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μας εξηγεί...