Γαστρονομία - Διατροφή
Λίστα αντικειμένων
Παρασκευή 11 Ιαν 2019
Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr
Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη
νόσο του εντέρου (νόσος
του Crohn και
ελκώδης κολίτιδα) και προς το παρόν υπάρχουν λίγες θεραπείες
που είναι αποτελεσματικές μακροχρόνια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο
του Louisville της Αμερικής και σε Πανεπιστήμιο στην...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ.
Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό
για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.
Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι
μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα
μέταλλα...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Πριν από
μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν οι καταγγελίες ενός ιχθυολόγου στο
Μεσολόγγι για τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων φορμόλης σε
ιχθυοκαλλιέργειες. Η δικαιοσύνη προτίμησε να κυνηγήσει τον ίδιο,
αντί να ασχοληθεί με τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε.
Σήμερα, ο Πρύτανης και διευθυντής του τμήματος Χημείας του
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μας εξηγεί...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Οι Βέλγοι ισχυρίζονται πως φτιάχνουν τις καλύτερες τηγανητές
πατάτες στον κόσμο ενώ σε όλους τους δρόμους του Βελγίου δεν
υπάρχει πάγκος ή μαγαζί υπαίθριο και μη που να μην σερβίρει αυτό το
τόσο λαχταριστό φαγητό.
Πώς φτιάχνουν, όμως, οι Βέλγοι τις τηγανητές πατάτες;
Η αλήθεια...
Σάββατο 05 Ιαν 2019
Το Χάμπουργκερ είναι το σήμα κατατεθέν της γρήγορης μαζικής
εστίασης (fast food) και ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου
πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για ένα αμφίψωμο (σάντουιτς
ελληνιστί) με ψητό η βραστό βοδινό, που σερβίρεται με λαχανικά και
διάφορα καρυκεύματα (κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά.).
Οι πρώτες καταβολές...
Τετάρτη 02 Ιαν 2019
Εάν έπεσε ποτέ στα χέρια σας το τετράδιο με τις συνταγές της
γιαγιά, της προ-γιαγιά ή της προ-προ-γιαγιάς, ίσως και να σας
προκάλεσε κάποια έκπληξη. Αν και πολλοί σύγχρονοι σεφ πιστεύουν ότι
η γαστρονομική δημιουργικότητα είναι κάτι νέο, η μαγειρική πάντοτε
έκρυβε εκπλήξεις. Στο...
Κυριακή 23 Δεκ 2018
Τα διαιτητικά... παραστρατήματα κατά τη διάρκεια
των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μάλλον δεδομένα και,
κάπως έτσι, δεδομένα είναι και κάποια παραπάνω κιλά σε όλους μας.
Όμως, υπάρχει τρόπος και να χαρούμε αυτές τις ξεχωριστές μέρες,
αλλά και να το κάνουμε αυτό με υγιεινό τρόπο....
Πέμπτη 29 Νοε 2018
Ποιες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν όντως αποδειχθεί
επιστημονικά ότι… μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Κάποιες μάλιστα,
αυξάνουν τις πιθανότητες πολύ περισσότερο…
Αναλυτικά η λίστα όπως την παρουσιάζει το
nutrilabs:
1) Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs)
γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Εννοείται ότι οι GMOs δεν έχουν
καμία θέση σε μια...
Τετάρτη 28 Νοε 2018
Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία
από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με
καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των
Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο
έγινε γνωστή αμέσως μετά...
Βάλτε ταχίνι στη διατροφή σας, κάνει καλό στην καρδιά, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, την αντιγήρανση
Δευτέρα 12 Νοε 2018
της Κλεοπάτρας
Ζουμπουρλή,
μοριακή
βιολόγος
Το ταχίνι (tahini) είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα
διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη
διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης.
Το σησάμι είναι φυτό με ύψος 100-120cm, το οποίο αναπτύσσει απλά ή
διακλαδισμένα στελέχη. Τα φύλλα του φύονται...
Παρασκευή 09 Νοε 2018
Το περίφημο τυρί καμαμπέρ
Η γαλλίδα αγρότισσα Μαρί Αρέλ (Marie Harel), ήταν αυτή που
ανακάλυψε το εκλεκτό και πανάκριβο τυρί καμαμπέρ.
Γεννήθηκε ως Μαρί-Κατρίν Φοντέν στις 28 Απριλίου 1761 στο χωριό
Κρουτ της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία. Το 1785 παντρεύτηκε
τον εργάτη Ζαν Αρέλ και...
Δευτέρα 05 Νοε 2018
Στις 5 Νοεμβρίου 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει στο
ημερολόγιό του ότι οι άνδρες του είδαν ένα νέο φυτό στην Κούβα, που
οι ντόπιοι ονομάζουν μαχίζ. Ήταν το γνωστό μας καλαμπόκι (Zea Mays,
η επιστημονική του ονομασία), ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά...
Πέμπτη 01 Νοε 2018
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day)
πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ' ευκαιρία της 50ης
επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας».
Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο
επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία
Χορτοφαγίας» για...
Τετάρτη 31 Οκτ 2018
Μαριάνθη Πελεβάνη
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με
τις 10 πρώτες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2018, οι οποίες
κυμαίνονται από την επαυξημένη πραγματικότητα και την
εξατομικευμένη ιατρική μέχρι τα εμφυτεύσιμα φάρμακα που παράγουν
κύτταρα, καθώς και το εργαστηριακό κρέας.
Γνωστό και ως καλλιεργημένο ή...
Πέμπτη 25 Οκτ 2018
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία
της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να
γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των
ζυμαρικών.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου
συνεδρίου της Ένωσης το 1995.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
UN.A.F.P.A.
Τετάρτη 24 Οκτ 2018
Οι λάτρεις του αμφιλεγόμενου εδέσματος (εκλεκτού για κάποιους,
αηδιαστικού για άλλους) γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου την
Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά (World Tripe Day).
Η πρωτοβουλία προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την
«Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά»(«Tripe Marketing Board»), που
προσπαθεί μέσω διαδικτύου...
Κυριακή 21 Οκτ 2018
της
Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου
Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό
μεταλλικό στοιχείο. Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη
ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το 99% του ασβεστίου
βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό
για να «χτίσουμε»...
Κυριακή 21 Οκτ 2018
Μπορεί το κατσαρό λάχανο να μας έχει τραβήξει την προσοχή τα
τελευταία χρόνια ως ένα σούπερ υγιεινό λαχανικό που βρίσκεται στο
προσκήνιο, μαζί με αυτό όμως υπάρχουν και πολλά άλλα, λιγότερο
γνωστά και πολλές φορές περισσότερο υγιεινά.
Με 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά που...
Τρίτη 16 Οκτ 2018
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου
Τα κάστανα είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς καρπούς του
χειμώνα.
Η καστανιά λέγεται και "αρτόδενδρο". Το αρτόδενδρο είναι δέντρο
τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία και οι "ρίζες" του είναι
βαθιά στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της
εποχής του...
Τρίτη 16 Οκτ 2018
Βρήκαμε στο site της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής, www.chefsclubofattica.com,
το παρακάτω δημοσίευμα που αφορά την 16η Οκτ, και ως
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, αλλά και λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας
Αρχιμαγείρων. Είχαμε την ευκαιρία να το διασταυρώσουμε τόσο με την
κα Έρρικα Κοκκόση (14/10/2018), όσο και με...